БНТ ще заплати още 2500 лв. на Ивайло Захариев за 'Под прикритие'

OFFNews 28 август 2023 в 13:12 5850 0

Ивайло Захариев

Снимка Facebook/Ivaylo Zahariev

БНТ ще заплати още 2500 лева на актьора Ивайло Захариев, съобщиха от националната телевизия по повод делото, заведено от него срещу медията в качеството му на изпълнител на ролята на Мартин в сериала "Под прикритие". 

Захариев съобщи на 12 август, че е спечелил дело срещу БНТ, а поводът беше, че телевизията излъчва сериала отново.

Днес от "Сан Стефано" 29 уточняват за делото, заведено от актьора за неизплатени суми от разпространението на сериала: 

БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на г-н Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху сериала, отделни възнаграждения за създаването на сериала, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи.

Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на г-н Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор. Не отговарят на истина твърденията в медийните публикации, че „имало 6 милиона лева печалба от сериала „Под прикритие" и че същата била укрита. Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи), от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното с г-н Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите.

В решението си СГС, след като подробно е анализирал договореното между страните и приходите на БНТ от разпространение и след като е изслушал няколко експертизи, е приел, че определеното възнаграждение на г-н Захариев от разпространение на сериала е справедливо и няма основание договореното между страните да бъде обявено за нищожно. Съдът единствено е осъдил БНТ да изплати на ищеца допълнително възнаграждение от около 2 500 лв., което е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда. Решението на този съд е в унисон с решенията на СГС и САС по подобен спор с един от операторите на Сериала, където и двете инстанции също приеха, че определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона, а договореното не е нищожно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!