Бащата на малтретираното дете от Пловдив получи родителските права

OFFNews 01 февруари 2024 в 17:51 1111 0

Темида

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Майката на детето е с мярка подписка

Бащата на 5-годишното дете, което стана жертва на домашно насилие в Пловдив, получи родителските права, предаде БНТ. 

За насилието над детето бяха задържани неговата майка и мъжът, с когото тя живее. Дни след случилото се защитникът на 5-годишното момченце съобщи, че "е скалпирано". 

На места косата на детето е горена и липсва. От прокуратурата в града съобщиха, че мъжът многократно е малтретирал физически и вербално детето. Биологичният баща на момченцето е бил в чужбина по време на насилието. 

Преди дни бащата заяви, че синът му се възстановява добре, но той има „оскъдна информация” за него от директорката на дома, в който е настанено момченцето. По думите му не е виждал сина си след изписването му от болницата, защото социалните не допускат среща. 

Днес районният съд в Пловдив присъди родителските права именно на биологичния баща на малтретираното дете. Това стана в хода на бракоразводно дело, започнало преди две години.

Постигнато е споразумение между родителите, като майката се съгласи грижата за сина ѝ да поеме неговият баща, който живее в Германия.

До две седмици друг съдебен състав ще трябва да одобри привременни мерки за детето, предложени от социалните служители, ангажирани със случая. Дотогава момченцето остава в защитено социално жилище.

"От решението на съда съм наистина много доволен, защото към момента това е наистина правилното решение, според мен, и това ще помогне, надявам се, за следващата стъпка - да дойде при мен в Германия", заяви бащата Венислав Алексиев.

Майката Стела Алексиева е с мярка за неотклонение "подписка". Тя е подписала декларация за съгласие детето да се отглежда от бащата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша