Александра Маркарян получи награда за принос за свободата на информация

Владимир Йончев 28 септември 2019 в 16:58 4598 2

Александра Маркарян от OFFNews получи награда за принос към свободата на словото в категорията "Най-добър журналистически материал" на годишната церемония на Програма "Достъп до информация" по случай международния ден на правото да знам.

Наградата е за разследването й за паралелния прием на деца в СМГ.

Това беше много тежко разследване. Беше събран огромен обем информация след много усилия и съдебни дела, каза председателят на журито Александър Кашъмов.

Нека тази награда да е насърчение към останалите колеги да не се отказват, когато срещат пречки и институциите се опитват да скрият информацията, до която журналистите имат право да достигнат, каза Александра при получаването на наградата.

Голямата наградата в категорията - "Златният ключ" взе Илия Вълков от Club Z за  дългогодишно, активно, последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ. През последната година той отрази кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, както и пръв съобщи сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т.нар. данъчната амнистия за вероизповеданията.

В категорията "Гражданин, използвал най-активно правото си на информация" награда „Златен ключ" бе за Светлозар Алексиев от София, който води съдебни дела, за да получи отговор на редица свои въпроси към Столичната община, най-вече свързани с ремонта на ул. „Граф Игнатиев".

В категорията за неправителствени организации наградата беше присъдена на Българския Хелзинкски комитет, а в категорията за държавни институции - на Сметната палата заради одита на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация" в 17 министерства, администрацията на Министерския съвет и Държавна агенция „Електронно управление".

Бяха раздадени и анти-награди "Срамота", за най-нагло и "Вързан ключ" за най-смешно криене на информация.
"Срамотата" получи Българската агенция за безопасност на храните заради системния отказ да дава информация по важни и обществени теми - например договора с фирмата, която събира такса "Дезинфекция" на ГКПП Капитан Андреево, както и за информация относно методите на контрол при обезвреждането на животински трупове.

"Вързан ключ" получи КПКОНПИ, както по времето на скандалния си председател, а сега консул във Валенсия, Пламен Георгиев, публикува на страницата си "опровержение", в което твърдеше, че не е осъдена за отказ за информация, макар че всъщност беше осъдена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

29.09 2019 в 00:59

И кво стана? Бесните мамчета и фалшиви ученичета я кълняха, път страничните независими наблюдатели я наградиха:)
Що ли не взема да повярвам на тях, и да присъединя към поздравленията!

13510

1

Mayya

28.09 2019 в 23:20

Поздравления и успех!!!