Александър Велев: Оставих БНР без дефицит. Радиото да прави подкасти и да менажира съставите

Мая Младенова 21 януари 2020 в 16:39 2463 0

Александър Велев

Оставихме БНР без дефицит. Дефицитът в бюджета не идва от другаде, а от преразхода, който се формира заради Музикаутор и ПРОФОН.

Това обяви кандидатът за генерален директор на националното радио Александър Велев, който се яви пред СЕМ в опит да убеди регулатора да му гласува доверие за нов, трети мандат начело на Радиото.

Заплащането ще бъде сред водещите теми в обсъжданията, които бих направил още в началото на мандата, увери Велев.

БНР има още резерв за приходи от реклама. Сега получава около 6% от рекламата при радиопазара, а в същото време аудиторният дял на обществената медия е по-висок - 15-17%, посочи той.

Предавателната мрежа трябва много внимателно да се прегледа - предавател по предавател. Ако намалим някои мощности, ще реализираме икономии, убеден е Александър Велев.

Ако се приложи мениджърски подход при работата на музикалните състави, те ще могат да имат по-активна програма, посочи още кандидатът.

Велев приветства идеята, приложена за БНТ, за партньорска проверка на медията. Външният поглед според него би бил полезен на ръководството. Кандидатът изрази готовност и да работи със заварения Управителен съвет, назначен от Светослав Костов.

По отношение на програмата той например предвижда БНР да произвежда подкасти в интернет, които могат да са цели сериали и да разказват събития чрез фонда на Радиото.

Тригодишният мандат на генералния директор е кратък, смята Велев. Той даде пример с програмните директори, които са в пенсионна или в предпенсионна възраст. Останалите казват, че след три години ще останат на улицата, обясни той.

Предстои утре СЕМ да избере кой от шестимата кандидати в конкурса ще оглави БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови