АЕЖ за СЕМ: Кандидатите не бива да се избират на тъмно единствено от политиците

OFFNews 13 април 2022 в 15:11 1039 0

От Асоциацията на европейските журналисти - България(АЕЖ) излезнаха с позиция относно назначаването на членове на Съвета за електронни медии(СЕМ). Оттам призовават народните представители и президента Румен Радев да номинират само "доказани професионалисти". 

Съгласно Закона за радиото и телевизията, освен висше образование и опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, членовете на съвета трябва да имат обществен авторитет и професионално признание, напомнят от АЕЖ.

"За нас това означава членовете на съвета да познават добре медийния сектор в България, неговите проблеми и да имат идеи за решения. Да имат сериозен опит като журналисти или медийни експерти. В работата си да са служили на обществения интерес и винаги да са спазвали професионалните и етичните стандарти. Никога да не са използвали език на омразата и да не са разпространявали дезинформация", пишат още от асоциацията. 

Според АЕЖ "голямата вина за провала на настоящия СЕМ е на политиците, излъчили неговите членове". 

"За съжаление, съветниците се избираха по политически критерии и в съвета попадаха хора, които не отговаряха на законовото изискване за обществен авторитет и професионално признание", смятат още от асоциацията. 

Според АЕЖ сега парламентът и президентът имат възможност да изберат кандидати и да помогнат за подобряването на медийната среда в България. В изявлението си от асоциацията пишат, че са получили покана от "Продължаваме промяната" да предложат кандидати за евентуална номинация. Кандидатите не бива да се избират на тъмно единствено от политиците. Надяваме се това да стане практика с промени в Закона за радиото и телевизията, смятат още от АЕЖ.

От асоциацията изтъкнаха, че вместо да предложат кандидати само на една от политическите сили са решили да се обърнат към всички народни представители и към президента с апел да подкрепят достойни кандидати за членове на СЕМ. Хора, които сами не са спазвали професионалните и етични стандарти, които ще трябва да съблюдават, нямат място в съвета, добавиха оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!