АЕЖ призовава: четете качествена българска и чужда преса

Асоциацията реагира на думите на министър Стефан Янев "Да намалим напрежението, да спрем да четем чужда преса"

OFFNews 28 януари 2022 в 13:00 4243 0

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) публикува позиция, в която изразява изненадата си апела “да спрем да четем чужда преса”, отправен от министъра на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев. Във вторник, коментирайки напрежението по руско-украинската граница, Янев заяви пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана: „Да намалим напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите“, цитира АЕЖ.

АЕЖ изразява категорично несъгласие с тази част от призива, в контекста на усложнената международна обстановка. Ограниченото потребление на чужди медии не е лек срещу напрежението по оста НАТО-Русия, пише асоциацията.

Ето какво още се казва в позицията:

Търсенето на качествени източници на информация е силно оръжие срещу дезинформацията. Умението за отсяване на фактите от твърденията и новините от дезинформацията, се формира с четене и съпоставяне на множество източници, а не с ограничение до един и то посочен от държавната власт. Вторият подход е подходящ за тоталитарни режими, но не и за гражданско общество във време на демокрация.

Професионалната журналистика трябва да бъде ценена и насърчавана, а гражданите и политиците да я потребяват, а не да затварят кръгозора си. Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) отправя призив да се чете качествена българска и по възможност и чужда преса.

Медийната грамотност означава гражданите да могат да подбират тези източници, които им предоставят проверена и достоверна информация и да филтрират онези, които целят да ги заблудят и манипулират. За съжаление, в България нивото на медийна грамотност е сред най-ниските в ЕС. Ниското ниво на медийна грамотност е и сериозна заплаха за националната сигурност в условията на хибридна война. По тази причина НАТО и ЕС полагат значителни усилия в последните години за борба именно с дезинформацията, за проверка на фактите и насърчаване на медийна грамотност. Призивът да не се чете чужда преса е в директно противоречие с политиката на Северноатлантическия алианс, от който България е част и в чийто съвет на министрите Стефан Янев представлява страната ни.

АЕЖ приветства всички усилия за деескалация и запазване на мира в Европа. Принос за тази кауза имат всички наши колеги, независимо дали говорят руски, украински, английски, български или друг език, които съвестно вършат своята работа и представят реалността такава, каквато е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови