Стопанката на отровеното куче на "Очи на четири лапи" го взела в памет на починалия си син

Симона Костадинова Последна промяна на 28 април 2015 в 22:16 8348 19

Снежана Стойчева, която се е грижела за кучето на "Очи на четири лапи", отровено преди дни в парк в столичния квартал "Редута", го взела, за да изпълни желание на починалия си син. Това разказа тя пред OFFNews.

За Снежана Стойчева кучето било не просто домашен любимец или животно от "Очи на четири лапи". То й помагало да живее по-лесно със скръбта по по-малкия й син Георги, който починал внезапно след инцидент на 28-годишна възраст. 

Основната причина Снежана да реши да се грижи за куче от "Очи на четири лапи" обаче била друга - покойният й син настоявал семейството да гледа животно, което ще помага на други хора. Затова няколко месеца след смъртта му Снежана решила, че трябва да изпълни неговото желание.

Така през януари тя отишла във фондацията с намерението да вземе малко кученце, което да обучава за водач.

От разговорите с хората от фондацията обаче разбрала, че няма да й бъде по силите да се грижи за куче-водач. Първо, защото още не била много стабилна и се изморявала лесно, и второ - защото отглеждането на такова куче изисква много време - то трябва да се обучава по 5 часа на ден и отделно да се разходжда, а Снежана работела и нямала възможност да го прави.

Тя обаче била твърдо решена да помогне на благородната кауза на фондацията.

"Тогава те ми казаха, че има две кучета, които могат да ми дадат. Едното беше 10-годишно болно, възрастно куче. Аз им казах, че се притесмявам, че след като е болно, може да умре, а аз няма да мога да го понеса. Помолих да ми покажат другото - това беше Айра. Тогава беше на година и шест месеца. Като я видях, реших, че това е кучето. Обясниха ми, че са я избрали да бъде майка на бъдещи кучета-водачи", разказа Снежана пред OFFNews.

"Аз съм имала много кучета, но тя беше много различна. Имаше толкова благ характер", допълни тя.

Снимка на Айра от първите часове, които прекарала в дома на Снежана

Снежана е категорична, че кучето й е помогнало да се върне малко по малко към живота си след загубата на сина си.

Жената била в непрекъснат контакт с хората от "Очи на четири лапи", които посещавали дома й, за да видят в какви условия живее кучето и как се отнасят с него.

Снежана много пазела Айра, защото си давала сметка, че то би могло да помогне на десетки незрящи хора. Разхождала я на строг повод, пазела я да не яде боклуци, дори я извеждала с намордник, а другите стопани на кучета, с които се срещали в парка, дори им ставало смешно, че на такова добро куче се слага намордник.

"Аз го правех, за да не яде боклуци, тъй като лабрадорът е много лакомо куче. Тя ядеше клечки, пръчки и салфетки, а не храна", обяснява жената.

Въпреки всички взети мерки обаче кучето все пак е отровено. Това се случва на 25 април, точно година след като Снежана загубила сина си. 

"Аз не бях с кучето, тъй като точно преди година почина синът ми и в този момент правехме помен. Всъщност приятелят ми беше с кучето. Той го е извел сутринта в градинката, която е в нашия квартал, където редовно си го извеждаме - в "Редута", обяснява Снежана.

Айра не била изпусната от поглед през цялото време между разходката и смъртта й. Животното било спокойно, нямало признаци за проблеми - яло от любимите си гранули, играло, спало. След два часа обаче Айра внезапно се изправила. Бутнала приятеля на Снежана с муцунка - така показвала, че иска нещо.

"След това минала зад гърба му и започнала да повръща. Той видял това. Забелязал, че тялото й има странна поза и че започнали гърчове. Тръгнал да звъни на ветеринарната клиника и на фондацията и в този момент я видял, че пада. Докато говорел по телефона, в рамките на 10 минути след първия признак, тя починала", разказва жената.

Абсурд е някой да е сложил отрова в салфетка, а в клечка не може. Най-вероятно е нещо, което е пръснато и е полепнало по нея, а тя, когато е била вкъщи, се е облизала, убедена е Снежана.

Според първоначалната информация отровата, която е убила Айра, е била подготвена от професионалист, който използвал органичен препарат за борба с вредители. Такава отрова може да се купи от всяка агроаптека, но не е използван в безвредна доза. 

Препаратът е бил подготвен така, че да убие същество до 30 кг, което означава, че на мястото на Айра съвсем спокойно е можело да бъде някое дете от квартала.

"Не знам какъв човек би поставил отрова със съзнанието, че тя може да убие и детенце. Не знам дали това може да се нарече човек. Това е изключително жестоко и напълно преднамерено. Това не е било просто някой да пръска за вредители, защото ако беше така, тя щеше да боледува, да имаме време да я спасим", каза още Снежана.

Тя подчерта, че има намерение да подаде жалба в полицията, защото няма намерение да остави случилото се просто така и се надява убиецът да бъде намерен.

Въпреки случилото се Снежана не се е отказала от идеята да се грижи за куче, което да помага на други хора. Признава обаче, че ще й трябва време, за да превъзмогне случилото се.

"Няма да се откажа от каузата, аз съм я приела и тя е изключително важна за мен. Това е желание на сина ми и аз ще го изпълня", казва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 22:07

Не го е опазила означава именно това. Не е взела достатъчно превантивни мерки, за да опази кучето. Жалко е, че са й го доверили. Сега се опитва чрез медиите да намали своята вина. Поела е отговорност и не е успяла да я изпълни. Жалко, че са й повярвали, че може да се справи. Жалко.

29.04 2015 в 17:43

не се вземайте на сериозно, много луди има, не им се връзвайте

29.04 2015 в 17:07

xxx, "песът" ми струва повече от теб и "бизнеса" ти накуп и твърде вероятно да е по-способен да го ръководи от теб, колкото и да е хипотетичен този ми ти "бизнес" :)
Айде със здраве.

29.04 2015 в 16:04

Куде живеиш би ЖУУОТНОУ???
Куде да дода да ти съ изсера у гръкляна мамкъти разложина да ибъ, долнъ дъ бяа ибалъ!
Ас ши сера а кучиту ши тъ целива с зъби у гръцмуля.

29.04 2015 в 15:56

Emilia коя ще да е тази "вдишваща" се отрова, че и забранена :))))) С такива плоски измишльотини най-много да впечатлиш някоя руса кифладжийка.

29.04 2015 в 15:55

Choki аз моя бизнес съм го развил, затова имам време :) Не ме мисли изобщо. Нямаш капацитет, така да кажем. Но да видиш, че съм пич, ще ти дам и съвет - кучето, на къс повод, със собственика в края на повода, с намордник, очите винаги в муцуната, лопатка и кесийка за лайна. Така всичко ще е наред с песа ти - няма да бъде отровен, а ти няма да бъдеш сгънат от бой ако попаднеш на някой като мен и не види, че кучето ти се е изсрало на тротоара, а ти не си почистил. Това се нарича да си част от социума, а не отрепка. Айде, действай.

29.04 2015 в 14:04

Какво означава, че не го е опазила...много обичам когато некомпетентни и ограничени хора коментират. Преди 10 години отровиха кучето ми и всичко стана за секинди, забранена отрова, която се вдишва и спасение няма... много интересно как да си разхождаме кучетата, за да ги опазим. Тези които не обичат животни, нека си напрегнат ограничените мозъчни клетки и да се замислят, че тези отрови за много опасни и за деца!!!

29.04 2015 в 14:00

Леле, по принцип не обръщам внимание на коментарите, но ти ххх ме накара да поразгледам и твоите писаници са буквално под всяка новина тук.

Така ли развиваш своя "бизнес"???? Това ли е твоят път на самоусъвършенстване, който искаш да видиш в останалите???

Трагична работа...

Сега ще кажеш, че си добре платен специалист, който по цял ден не прави нищо и има достатъчно време да пише под всяка новина в Офнюз и да раздава "морал"...

Ненормалници...

29.04 2015 в 13:54

Мисля те, как да не те мисля... Щом акълът ти не побира, че можеш да "принадлежиш към нормалните човеци, целящи да се развиват, да постигнат нещо в живота, да създадат семейство, успешен бизнес, спомени... " и същевременно с това да имам куче. И да нямам проблем, че хората около мен имат кучета, котки, та ако ще и крокодили...
Излез малко от Дружба 17, виж свят и ще разбереш, как стават нещата.

И да, все още ме е жал за теб и всички подобни на теб задръстени олигофрени, заради които България се превръща в септична яма.

29.04 2015 в 13:47

Choki мен не ме мисли. Мисли себе си и твоя живот - дали принадлежиш към нормалните човеци, целящи да се развиват, да постигнат нещо в живота, да създадат семейство, успешен бизнес, спомени... или принадлежиш към една шайка недоклатени, изоставени от обществото патки, които, понеже никой не ще да им зареди фурната, намират жалка утеха в компанията на дръгливи, миризливи песове. Да не би да описах твоя живот без да искам? Извинявай, не беше нарочно.