Отровиха бременно куче на "Очи на четири лапи" в "Редута" в София

Симона Костадинова 27 април 2015 в 17:00 14882 51

Отровената Айра

Бременно куче от развъдната програма на "Очи на четири лапи" е било отровено с бързодействаща отрова в столичния квартал "Редута", съобщиха пред OFFNews от самата фондация.

Зверството било извършано в парка на квартала - във и около него била разпръсната отрова, като дозата е била изчислена така, че да причини смъртта на едно 30-килограмово куче за около 10 минути.

Починалото животно се е казвало Айра и е било бременно с 8 кученца, които е трябвало да бъдат обучени, за да се превърнат във водачи на незрящи хора, разказа Ели Коджабашева от "Очи на четири лапи".

Тя обясни, че според аутопсията Айра със сигурност е била убита с отрова.

Убитото куче е било едно от трите, които фондацията е определила за подходящи да раждат малки, които да бъдат обучавани за кучета-водачи. Тези женски били търсени много дълго време, едната дори била купена от чужбина. Сега фондацията остава само с две майки, които да раждат бъдещите кучета-водачи.

"Ако оставим емоцията, нека го погледнем така. Това са 8 кучета-водачи по-малко и една кучка от развъдната програма, която всяка година би могла да ражда поне по веднъж, което са 8-9 бебета. Тя беше млада, можеше да ражда още поне 5 години. Това са 40 кучета-водачи", обясни Коджабашева.

"В никакъв случай не говорим просто за едно куче, това е един много гаден момент", сподели тя.

"Доколкото знам, това не е единственият случай в района, но понеже тя не е обикновен домашен любимец, нещата се пораздуха. Пратили сме проба за изследване, за да се види точно с какво е била отровена, а след това ще си подадем необходимите сигнали", допълни 

От "Очи на четири лапи" апелират стопаните на кучета да внимават много и да избягват района около парка в "Редута".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!