Спомени от народната република: Трагедията във Враца през 1966 г.

socbg.com Последна промяна на 25 юни 2014 в 15:34 32537 9

Наводнението във Враца през 1966 г.
Наводнението във Враца през 1966 г.

На 1 май 1966 г. край Враца се разиграва една от най-зловещите минни трагедии в света.

В 11,25 часа се скъсва стената на хвостохранилището на оловно-цинковия рудник "Мир" и над половин милион кубически метра маса от тежки метали, цианиди, камъни и дървета залива близкото село Згориград, минава през прохода "Вратцата" и стига до централния площад на Враца. По пътя си, дълъг 7 километра, тинята помита къщи и хора, а три дни по-късно войската продължава да изважда трупове, отнесени от ударната вълна.

Ужасяващият инцидент е засекретен. Официално са обявени 107 жертви, но според местните жители отнетите животи са над 500. Почти всяко семейство тук е загубило свой близък в трагедията. Инцидентът е засекретен, за да не се помрачава празникът на труда, и малцина извън Враца научават за нещастието.

За хората от Згориград и за врачани 1 май освен празник е и тежък спомен. Според тогавашните соцканони на централния площад “Христо Ботев” във Враца се провежда задължителната манифестация на трудещите се. Минути след като колоните са преминали пред официалната трибуна с местните партийни величия и хората започват да се разотиват по домовете си, се чува заплашително бучене откъм Балкана по поречието на река Лева. След 4-дневен пороен дъжд точно в 11,20 ч, стената на хвостохранилището към оловно-цинковата флотационна фабрика „Мир“ и близкия рудник „Седмочисленици“, разположено високо над Згориград, се скъсва и залива селото и голяма част от града с гъста смес от утайка, кал и шлака.

Стихията помита всичко. Над 500 000 тона мътна и кална маса се засилва по коритото на р. Лева, помитайки всичко пред себе си. Сивосинкавата вълна с височина близо 3 м влачи къщи, дървета, хора и животни, предизвиквайки ужас у оцелелите, които са изненадани от стихията. Тежката вълна отнася една трета от къщите в Згориград, преди да премине с грохот през пролома Вратцата и да нахлуе в стария и гъсто населен квартал “Кемера” на Враца. По това време повечето семейства сядат около празничната трапеза.

За 20 минути бушуване потопът отрязва тотално района от цивилизацията. За тези ужасно дълги минути мътилката бълва по тротоарите трупове на хора и животни. Тинята довлича чак на главната улица трупче на дете. От храстите край реката стърчат ръце и крака на мъртъвци. Всичко по поречието на река Лева се превръща в лунен пейзаж, а въздухът се оглася от писъци и викове за помощ.

Как реагира властта, кои са героите, спасили десетки животи, кои са виновните и има ли наказани...

Целият разказ, заедно с още снимки, можете да прочетете в сайта socbg.com - "Спомени от народната република".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 16:25

Сара, ти правиш ли разлика за щетите от взривовете в челопечене и трягедията описана по-горе? Тука се говори за над500 жертви , а не за някакъв дърт и изгнил склад с тротил. Е гръмна и какво да не утрепа 500 човека?

01.07 2014 в 08:56

Всепоглъщащата червена чума ще остане в историята като период по-страшен и черен от всичките робства, през които сме минали накуп. И лошото още не е свършило. Децата на терористи, разбойници и всевъзможна измет, издевателствала над населението десетилетия наред продължават да се държат за властта като удавници за сламка. Докарахме я до там, че за когото и да гласуваш получаваш някоя от фракциите на БКП. Единствено Бог може да ни помогне. Дано се смили над нас.

26.06 2014 в 07:41

Първата информация за катастрофата в Чернобил долових по Московската телевизия, която показваше възмутени английски туристи, които буржоазното им правителство провокативно евакуираше едва ли не срещу волята им от Киев.

26.06 2014 в 04:34

Хаха, моля ви се, пак почнахте да говорите срещу комунизма.

А замислете се за наши дни:
Знаем ли наистина какво стана в Челопечене?
Каква е пълната истина за реакторите на Фукушима?

Медийното затъмнение винаги е имало, независимо от управленския режим.

25.06 2014 в 18:37

Спомнете си как криха за Чернобил. Политбюро набиваше вносни краставици, а простосмъртните хрупаха баългарските радиактивни зеленчуци. На 1 май изкараха хората на манифестация, валеше дъжд и събаряше всички горещи частици стронции върху тях. Комунизмъ се състезава с фашизма по мракобесие и ликвидиране на човешки същества.

25.06 2014 в 17:22

Всичко се "засекретяваше",освен великите победи на социализЪма,на всички фронтове.Засекретени бяха човешките права,свободата на словото и информацията,пътуванията,бананите,дамските ботуши,Чернобил,какво ядат членовете на ЦК и Политбюро,къде учат децата им,за къде пътуват роднините им,телевизорите,"Ладите".Засекретени бяха личността на Меди Доганов,любовните предпочитания на Тодор Славков и Орлин Ножаров,производството на "Хан Крум"в гр.Търговище,както и доцентурата на Владимир Живков.
Засекретени бяха Коледа и Великден.
Бог да се смили над душите на загиналите в лагерите и бедствията,като това във Враца,преминали под грифа"Строго секретно".
И за да не губим инерция,да спомена за дълбоко засекретената личност и най-вече,минало,на др.,член на БКП/все още/,д-р на тех.н-ки,инж,ген.л-т Бойко Борисов.

25.06 2014 в 16:40

Когато стана наводнението във Враца, аз бях на 20год. Нишо не беше отразено в медиите'.Тайно слушахме ВВС по радиото и от неГо научихме всичко.Трагедията беше пълна.Останаха хора без дом ,без близки.Европа искаша да помогне, както помогна на Скопие след земетресението ,но нашият лидер Тодор Живков каза, че можем сами да се справим. Няма да ви казвам каква беше помощта.

25.06 2014 в 16:24

А от сегашния демократичен режим какво излиза?!
Аспарухово на какво е резултат?!
Прочетохте ли цялата статия или само това, което е публикувано тук?!
Снимките на техниката видяхте ли? Хората, които помагат?!
Сега, по време на демокрация - си имаме потоп при почти всeки интензивен валеж?!

25.06 2014 в 16:04

Мдам, какви неща излизат за престъпния комунистически режим. ЛУСТРАЦИЯ!!!!