Ексклузивно 'Знам как да бия, няма да ти личи': Говорят още 2 жертви на насилника, пребил украинка

Приказка за Поли

Марта Воева Последна промяна на 18 март 2013 в 14:36 12887 2

Поли Кадийска
Поли Кадийска

Преди една година, едва на 23, загина надеждата на българския балет Полина Кадийска. Тя беше блъсната от колата на пиян младеж във Филаделфия, САЩ, където учеше на пълна стипендия в престижната школа “Рок скул фор данс едюкейшън”. Преди няколко дни се срещнах с бащата на Поли, който ми разказа за нея. Той каза:

"Още от малка беше много будно дете, много живо. Със семейството много обичахме да къмпингуваме на "Смокиня", "Веселие" и може да се каже, че двете с кака й са отраснали там. Ходехме с наши много близки приятели, например Ани Пампулова, която е водещ балетен хореограф. Една вечер на къмпинга си говорихме за балет и Поли я слушаше с широко отворени очи. Ани разказваше как е танцувала, събувала си е палците пълни с кръв, как педагозите са ги учили да си държат краката и т.н., явно това я е впечатлило много, защото след известно време каза на майка си:  "Мамо, аз искам да стана балерина". Тя, когато решеше нещо, до край го отстояваше.

В 4 клас я приеха в балетното училище и така се започна тази любов към танца и към балета. Попадна на най-добрия педагог, Красимира Колдамова, известната прима. Завърши с отличен и през цялото време беше на сцената, играеше в много постановки. Когато завършваше, един френски хореограф я избра за постановката "Балът на кадетите", играеше една от централните роли, която много й пасваше, едно лудо момиче с плитки играеше.

Тя имаше много приятели, приятелки, бяха неразделни. Завършиха със страшно много амбиции и заминаха да играят в чужбина, тя непрекъснато пътуваше до Япония, Италия, Хърватска, докато дойде и този момент да спечели стипендия във Филаделфия за престижното балетно учлище. Там две години беше звезда. На огромната фасада на училищната сграда бяха наредени снимки на учениците и снимката на Поли, застанала в балетна поза във въздуха, все едно лети, беше на един огромен плакат.

Докато преди една година... беше неделя...  ни се обадиха по телефона от там, че тежко е претърпяла тежко произшествие и всичко се обърна и свърши. Те го наричат hit and run, едно момче я е блъснало с колата на пешаходната пътека и избягало. Ние направихме всичко възможно, отидохме веднага при нея. Тя беше на животоподдържащи системи, казаха, че няма мозъчна дейност. Когато бяхме в болницата, тя още дишаше, просто ни е чакала милата, да отидем при нея. Нейните приятели и приятелки, педагозите, двамата директори на училището бяха седяли два дни в болницата. Въпреки че ние пристигнахме към два часа през ноща, стаята беше отрупана с цветя и те стояха там и се молеха за нея, но уви. Малко след като ние отидохме, тя издъхна, просто сърцето й спря.

Поли беше страшно лъчезарен, усмихнат човек, винаги знаеше как да се усмихне, как да подходи. Тя имаше невероятен смях, невероятна усмивка. Много щастливи спомени са рождените ù дни, когато се събирахме всички заедно, и на Коледа също. Тя и кака ù, хванати за ръце, казваха молитвата, винаги сме прекарвали много весело, много задружно. Ще трябва да се живее животът пълноценно, всеки миг, както тя го живя.

Дори и в Щатите тя докосна много хора и когато това се случи, може би е показателно за това какво представляваше наистина. Тя живееше с мисълта за България през цялото време, когато заминаваше казваше, че оставя сърцето си тук и отива там само за да танцува. Постоянно говореше за България, беше толкова щастлива, че е намерила там български магазин, разказваше как е ходила там и се е запознала с българите и те веднага я обикнали и, макар че магазинът е в предградията на Филаделфия, тя много обичаше да ходи в този магазин. Когато пазаруваше български стоки, беше във възторг и с часове ни разказваше.

Когато стана трагедията, веднага там страшно много хора ни помогнаха, за да я върнем и да я погребем тук. Мой приятел и съученик, който живее в Щатите от много години, въпреки че е в Санта Клара, Калифорния, веднага взе самолета и отиде в болницата преди нас, беше наел хотел, много ни помогна. Когато се случи това, в училището учредиха стипендия на нейно име, събраха средства, направиха спектакъл в нейна чест в залата, където е репетирала, една огромна слънчева зала, където е любимата ù станка, бяха я декорирали цялата в лилаво и отрупана с цветя, защото лилавото беше любимият ù цвят.

Последната Коледа тя не можа да си дойде, но се беше запознала с едно американско семейство и с нейния приятел и партньор Ник Пелегрино бяха отишли в това семейство на гости за Коледа, защото тя просто очароваше хората, и им беше направила баклава. Те разказваха как Поли е влязла в техния дом и просто им е променила представата за празника, и не само мъжа и жената, но и възрастните хора. И те, когато разбраха, веднага дариха огромна сума. И собствениците на магазина също, Валерия Господинов и мъжът ù. Тя ръководи отбора по академично гребане на Филаделфия, има много добри позиции, много сплотява българите там. Когато разбраха, ни поканиха да отидем в магазина и говорихме една дълга нощ, Валерия сложи в магазина една кутия с дарения за Поли и за два дни се събраха над 13 хиляди долара. Един човек се е обадил и искал да даде 2000 долара. Там хората са много непримирими, особено към този тип престъпления, hit and run. Мъжът на Валерия Господинов каза: "Вие не знаете каква дъщеря имахте, когато влезе в магазина и все едно слънцето изгря, ходеше, смееше се от сърце, радваше се на българските стоки, всички в магазина спираха и я гледаха". За кратко време и там успя да очарова хиляди хора.

Тя много често говореше с майка си по скайп, по цял ден говореха и тъкмо казваше: "Мамо, вече ще успея, сигурна съм", беше получила страшно много предложения и се готвеше за голямата сцена, когато стана този трагичен инцидент."

На 20.03. 2013 се навършва точно една година от смъртта й. Колегите и приятелите на Поли, хората които много я обичат, организират в нейна памет танцов спектакъл : „ОСЕМ ЖИВОТА ОБИЧ - ПРИКАЗКА ЗА ПОЛИ”.

Балетният спектакъл InMemoriam: Полина Кадийска ще се състои на 20.03.2013 г., 19:00 ч., в Национален музикален театър „Стефан Македонски”.

В него ще вземат участие Балет на Музикален театър – София, Балет на Софийска опера и балет, балет „Арабеск”, Националното училище за танцово изкуство, Балетна школа „Маша Илиева”, Балетно студио „Красимира Колдамова”, Нов български университет, Департамент „Театър”, програма „Танцов театър”, Национална музикална академия “Проф.Панчо Владигеров”. Постановката е на Светлин Ивелинов и ас.д-р Анна Пампулова, а хореографията на Антоанета Алексиева, Татяна Янева, Анна Пампулова, Асен Наков, Лиз Лий, Таня Андонова, Красимира Колдамова, Анна Донева, Светлин Ивелинов, Маркъс Галанте.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!