Здрава Каменова получи лично престижния приз „Брюке Берлин“ в Дойчес театър

„Брюке Берлин“ е под патронажа на носителката на Нобелова награда за литература Херта Мюлер.

Искра Ангелова 12 октомври 2022 в 16:57 1844 0

Дом за овце и сънища

Снимка Ulte Langkafel

"Дом за овце и сънища" на Здрава Каменова ѝ спечели престижната награда

Когато печелят нашите, ние се гордеем. Без да имаме никаква заслуга за успеха им. Но истината е, че когато печелят те: в случая - Здрава Каменова, но напоследък: Стефан Командарев, Мария Бакалова, Мартичка Божилова, Георги Господинов - наистина печели "цял народ".

На 10 октомври в Дойчес театър актрисата и драматург Здрава Каменова получи официално германската литературна награда за театър „Брюке Берлин“. Тя се връчва за съвременна художествена литература от Централна и Източна Европа, както и за превода на съответното произведение на немски език. Здрава Каменова бе отличена за текста на пиесата „Дом за овце и сънища“. Всъщност тя спечели приза през 2020 г., но пандемията възпрепятства връчването му. За изключителния превод на пиесата бе отличен и преводачът Александер Зицман. През същата година награда „Брюке Берлин“ спечелиха руската писателка Мария Степанова и преводачката Олга Радецкая. Тази година наградата се връчи на чешката писателка Радка Денемаркова и преводачката Ева Профоусова.

„Брюке Берлин“ се присъжда на всеки две години и е под патронажа на носителката на Нобелова награда за литература Херта Мюлер.

На 27 октомври представлението „Дом за овце и сънища“ може да бъде гледано на сцената на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград в рамките на Балканския театрален фестивал. Режисьор на пиесата е Гергана Димитрова, музиката, която се изпълнява на живо е на Павел Терзийски, видео на живо и костюми – Никола Налбантов. В София пиесата ще се играе на 23 ноември в Сити марк център за изкуство.

„36 маймуни“ започнаха своето турне из страната. През октомври Здрава Каменова и Александър Митрев, може да бъдат гледани в „Машините са кучки“ в Търговище, Русе и Бургас (20 октомври, Държавен драматичен театър Търговище; 21 октомври Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе и 23 октомври, фестивал „Ерата на водолея“, Културен дом НХК – Бургас). Освен че играе в пиесата, Здрава Каменова е и неин съавтор заедно с Гергана Димитрова. Текстът е създаден по идея на Иво Стаменов ОттО.

В края месец октомври предстои още едно международно участие, което включва отново текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова. Между 28 и 29 октомври пиесата „Танго в космоса“ ще бъде представена на фински език на Фестивала за драматургия R.E.A.D. в Хелзинки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови