Започва най-големият театрален фестивал в Авиньон

OFFNews 05 юли 2023 в 11:30 767 0

Авиньон 2023

Снимка Авиньон 2023

Авиньон 2023

Фестивалът в Авиньон, едно от най-големите театрални събития в света, започва днес с нов директор - Тиаго Родригес, и засилени мерки за сигурност заради безредиците във Франция, предаде АФП.

Всяка година през юли Градът на папите се превръща в град на театъра, разделен на "вътрешна" част - официалния фестивал, и "външна" част - най-големия пазар за представления на живо във Франция.

Заради безредиците за 77-ото издание на фестивала националната и общинската полиция разгръщат "координирана система" с допълнителни сили и мерки за сигурност в пешеходните зони. Във въздуха ще бъде въведена система за заглушаване, за да се приложи забраната за полети на дронове над Авиньон.

Фестивалът в Авиньон разполага с около 40 сцени в града и извън него, а фестивалът извън града има 140 локации и посреща близо 1200 театрални компании.

Тиаго Родригес, който наследи Оливие Пи, избра да открие първото си издание с "Благоденствие", социален спектакъл на Жули Делике, втората режисьорка, която представя пиеса в Почетния двор на Папския дворец след Ариан Мнушкин.

Другият спектакъл, с който се открива фестивалът, е "G.R.O.O.V.E" на пионера на хип-хопа във Франция Бинту Дембеле, който организира танцова разходка.

Тиаго Родригес е решил да кани по един език на всяко издание. Тази година почетното място е отредено на английския "в отговор на Брекзит".
"Във време, когато се строят крепостни стени, за да ни държат далеч от нашите британски приятели, трябва да изградим мостове. Това е един вид културна дипломация", казва Родригес, като посочва, че след години отсъствие ръководството на Единбургския фестивал ще бъде на място, за да проследи френските постижения.

Още преди фестивалът да започне, новият директор трябваше да се справи с две неприятни изненади. Едно дългоочаквано представление беше свалено от програмата, а разходите за повторното отваряне на една от легендарните сцени на фестивала - "Кариер дьо Булбон", на около петнадесет километра от Авиньон, се оказаха много високи.

Съпродуцираният от фестивала спектакъл "Емигранти" на полския режисьор Кристиан Лупа беше отменен преди месец от Комеди дьо Женев, където трябваше да се състои премиерата, поради конфронтация между режисьора, обвинен в лошо отношение, и техническия екип. Той беше заменен от пиеса, режисирана от Тиаго Родригес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!