Зад кулисите с Неда Спасова: 'Женитба' в Театър 'София'

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2020 в 09:09 2604 0

Талантливата Неда Спасова днес ни отвежда зад кулисите на спектакъла "Женитба" в Театър "София". Постановката може да гледате тази вечер от 19.00 часа, а поредното свежо видео на Неда, вижте тук:

Екипът на спектакъла „Женитба“ откри зад думите на Гогол, написани преди повече от век и половина, изключително актуални и съвременни герои и ситуации. Темата на пиесата предизвика сред нас бурни спорове, появиха се различни гледни точки за и/или против брака, за смисъла на женитбата и смисъла на избора. За това как, потънали в собствените си страхове, сме изгубили сетивата си да забелязваме другия, а това прави влюбването невъзможно.

И когато оживяха нашите герои, се роди една приказка, но не за любовта. Една приказка за избора, за способността на човек да избира партньор в живота си. Една комедия за свят, в който винаги се намират сватовници, умело управляващи „пазара“ от самотни мъже и жени и разсмиващи ни с невероятната си изобретателност. Една история за „малките“ хора, които не посмяват да мечтаят и, хванати в капана на обществените предразсъдъци, се надяват единствено женитба да ги спаси от самотата им.

Гоголевите герои винаги се хвърлят към надеждата, когато тя се появи, но се отказват, миг преди да я постигнат, защото не вярват, че заслужават да бъдат щастливи. И това е историята на „малкия“ човек, който не знае кога и къде по пътя си е изпуснал ключа към собственото си щастие. Вероятно когато женитбата се е превърнала в игра на лотария и той напълно е загубил контрол над мечтите си. И така, нашата „Женитба“ се оказа и сатирично- страшна приказка за нас самите. За едно общество, в което човек продължава да е скован от толкова много страхове: от избор, от очаквания, от това как ще бъде приет. И затова тази приказка е малко смешна и малко тъжна, защото ни разказва за невъзможността на човека да бъде споделен. А дали?

Елена Панайотова - режисьор

"Женитба" от Н. В. Гогол

превод: Христо Радевски
режисьор: Елена Панайотова
сценография и костюми: Николина Костова-Богданова
композитор: Христо Намлиев
хореограф: Росен Михайлов

Участват:

Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Росен Белов, София Маринкова, Симона Халачева, Юлиян Рачков, Юли Малинов

Билети тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови