Теодосий Спасов и Влатко Стефановски: Разделението на Балканите не идва от народите, а от политиците

OFFNews 08 август 2021 в 21:30 4312 0

Дразни ме разделението, което се налага между народите на Балканите, но то не идва от хората, а явно от дипломатите и политиците, каза пред БТА маестро Теодосий Спасов. Той и приятелят му от Северна Македония Влатко Стефановски излизат тази вечер на сцената на Летния театър във Варна, за да зарадват публиката с етно джаз концерт-спектакъла "Братимене". През следващите два дни двамата ще бъдат в София и Пловдив.

На въпрос дали свирят българска или македонска музика двамата са единодушни, че всъщност тя е балканска. Публиката чува да звучат интонации от всеки етнос, живеещ на Балканите, посочи Спасов.

Между македонския и българския народ няма дрязги, ние се обичаме, смята Стефановски. Спасов допълва, че му става странно, когато някой твърди, че за него политиката е кауза. "Кауза може да е изкуството, политиката е наука, тя се учи и има специализирани учебни заведения, където я преподават", каза българският музикант. И допълни, че явно политиците имат нужда от обучение по дипломация.

Двамата приятели са категорични, че никога не биха изневерили на себе си в името на по-пълни салони и зали. "Ако искам премного публика, ще се занимавам с комерсиална музика, но компромиси със себе си не правя и се занимавам само с това, което отговаря на моя вкус, без да ме интересува кое е модерно и кое не", уточни Стефановски. Той посочи, че в различни периоди акцентира върху различни елементи в зависимост от вътрешното си усещане. Неговата позиция е, че нито поп музиката е евтина, нито джазът - елитарен, а всичко зависи от таланта, знанието, умението, артистичността на музиканта.

На въпрос дали са постигнали върха в кариерата си, и двамата отговарят отрицателно. Според Спасов той ежедневно се учи на нещо, защото "кавалът е такъв инструмент, че колкото повече човек свири на него, толкова повече открива". "Китарата има много върхове, не един или два, не знаеш на кой от тях първо да се изкачваш", с усмивка допълва Стефановски. За личния си творчески път казва, че е имал върхови моменти, но веднага допълва, че всеки живот е като амплитуда с изкачвания и спадове, което всъщност е много хубаво.

За плановете си след концертите в София и Пловдив двамата споделят, че ще се разделят. Теодосий Спасов планира да пътува до Крит, а после да се включи във фестивал в Копривщица. Китаристът от Северна Македония пък ще отпътува за Сърбия, където има два концерта. Сигурен е обаче, че скоро отново ще е в нашата страна, защото я посещава много често и то не винаги по работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков