Скрито-покрито: показват бельото на българката в изложба

ОFFNews 17 май 2017 в 18:46 5475 0

На 18 май - Международния ден на музеите, се открива изложбата „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“.

Експозицията проследява влиянието на Европа върху развитието на една от най-деликатните зони от облеклото на българката – долната дреха.

За пръв път ще бъдат показани любопитни и провокативни експонати, разкриващи тенденциите в развитието на бельото – от единствената долна дреха в националната традиция - ризата, през гащите тип кюлоти, дамските корсети и корсажи. Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо, а не гащи. Изложените експонати са от колекциите на НИМ „Градско облекло“, „Традиционно облекло“ и „Мебели“ и се датират от първите десетилетия на XX в.

Експозицията „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“ проследява как се появява бельото във вида, в който го познаваме и днес. Това става едва в началото на ХХ век, когато в България навлиза европейската мода и българките започват да следват световните тенденции. Още в последното десетилетие на XIX век било прието два пъти в годината – пролет и есен, заможните българки да пътуват до Париж или Виена, за да подновят своя гардероб. От модните ателиета освен горните дрехи (за всеки ден и за официални случаи), те си купуват също и бельо: гащи с дълги крачоли, ризи, фусти, комбинезони, комбинезон-гащи, нощници, матинета. Това специфично „поклонничество“ се допълва от изписвани по каталози дрехи дотолкова, че в началото на XX век вносът им формирал 30 % от общия внос на родната ни икономика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови