Петер Ван ден Бегин от филма с бг участие 'Белгийският крал' стана най-добрият актьор на Белгия

OFFNews 06 февруари 2018 в 17:27 2842 0

Петер Ван ден Бегин, един от най-уважаваните и ангажирани белгийски актьори, който може да бъде видян в множество постановки на сцена и във филми, реализирани в Белгия, изигра неподражаемо ролята на чаровния и склонен на авантюри крал на Белгия и обра овациите на публиката във Венеция. Това му донесе и престижната награда за най-добър актьор на Белгия - „Magritte du Cinéma“.

Именно в италианския град през септември 2016 година „Белгийският крал“ бе показан за първи път пред света като мащабна копродукция между Белгия, Холандия и България. Режисиран от Петер Бросенс и Джесика Удуърт, филмът бе представен на множество филмови форуми и бе продаден за разпространение в десетки държави в цял свят, а на юбилейните 30-ти награди на Европейската филмова академия получи номинация за най-добра комедия!

Творците, които се занимават с аудиовизия в Белгия, взимат решение от 2011 да присъждат всяка година награди за постиженията на колегите им, по подобие на американските „Оскар“-и и френските „Сезар“-и. Отличията се връчват на базата на гласовете на членовете на „Académie Аndre Delvaux“ и са 22 на брой. Кинематографистите са удостоени с честта наградата за професионалните им постижения да носи името на един от най-големите белгийски художници в историята на изобразителното изкуство - Рене Магрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови