Новият албум на Мирослава Кацарова ''Теменужена'' в 150 онлайн платформи

OFFNews 08 юли 2021 в 10:43 3397 0

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова ще бъде достъпен онлайн от днес, 08 юли. Той носи заглавието на една от десетте песни в него – „Теменужена“, по музика на Мирослав Турийски.

„Нежен, женствен и несъмнено неин е новият албум на Мирослава Кацарова. Песните ѝ винаги са били белязани от силен личен елемент, а Мира има необикновения талант да превръща в празник ежедневното и малките неща в живота“, пише Таня Иванова (музикален журналист от Jazz FM радио).

Авторските композиции са на български език и осем от тях са изцяло по текстове на Мирослава Кацарова. В албума е включена и известната песен „Водите на март“ на Антонио Карлос Жобим, която бе преведена от Зорница Христова и е записана със специалното разрешение на официалните издатели на музиката на Жобим – Corcovado Music – World.

Песента на Младен Димитров „Аз съм ти“ пък е дует на Мира Кацарова и актрисата Маргита Гошева, а текстът е написан съвместно от Мира и Маргита.

Албумът включва и две по-стари песни „Летни улици“ по музика на Веселин Веселинов-Еко и „Като в картина на Шагал“ с музиката на Румен Тосков-Рупето. Те са претворени в различни, нови версии.

„Боса нова в градината“ и „Неуловима“ са две авторски композиции на самата Мирослава Кацарова. Неотдавна по време на камерен концерт в градината бе заснето и видео на песента „Боса нова в градината“ (реж. Денислав Турийски).


„Неуловима“, казва Мира, е за „всяка една Франи по Селинждър“. Тя смята песента за завоалирания център на албума, посвещавайки го на „парадоксалната сила на крехкостта на всяка една жена“.

Музиката в целия албум е белязана със специфичната звучност от срещата на джаз трио и струнен квартет. Тази акустична естетика отразява личното убеждение на Мира Кацарова, че границите между жанровете все повече се изличават. Всичко това е постигнато от стегнати оркестрации и аранжименти, дело на Мирослав Турийски.

Музикантите, които партнират в създаването на „Теменужена“ са Мирослав Турийски – пиано и аранжименти, Веселин Веселинов-Еко – бас, Христо Минчев – бас, Младен Димитров – барабани, Ивелина Христова – цигулка, Диляна Димитрова – цигулка, Мария Венкова – виола, Антоанина Юрганджиева – виолончело, Владимир Карпаров – саксофон, Николай Карагеоргиев – китара, Ангел Дюлгеров – китари (бонус трак).
Саунд дизайнер е Младен Димитров. Продуцент е музикалната компания Blue M LTD.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!