Маргарита Стойкова от ''Диада''е сред десетте обещаващи млади европейски актьори на Берлинале

OFFNews 20 февруари 2024 в 11:50 589 0

Маргарита Стойкова е в средата с червена рокля и руса коса

Снимка Маргарита Стойкова е в средата с червена рокля и руса коса

Маргарита Стойкова е в средата с червена рокля и руса коса

Берлинският филмов фестивал посрещна на червения килим за гала събитие в понеделник вечер 10-те млади европейски актьори, избрани за участие в програмата Shooting Stars („Изгряващи звезди“) на организацията European Film Promotion (EFP), съобщи „Варайъти“.

Сред официално представените бе и 19-годишната българска актриса Маргарита Стойкова, известна с главната си роля във филма „Диада“.

Представянето на Shooting Stars се състоя преди прожекцията на филма на Клер Бурже - Langue Etrangere („Чужд език”), който участва в конкурсната програма.

Те бяха посрещнати на сцената на „Берлинале Паласт“ от германската актриса Корина Харфух, която участва в състезателния филм Sterben („Умиращ“) на режисьора Матиас Гласнер.

Церемонията, водена от певицата Джени Аугуста, бе празничната кулминация и заключителното събитие на четиридневната програма, на което талантливите млади актьори се срещнаха с кастинг директори и се представиха пред международната преса.

Освен Маргарита Стойкова изгряващите звезди са Тибо Думс от Белгия, Сузи Бемба от Франция, Саломе Демурия от Грузия, Катарина Щарк от Германия, Яна Хардуик от Ирландия, Валентина Бели от Италия, Джугас Гринис от Литва, Камила Уржедовска от Полша и Аста Кама Аугуст от Швеция.

Програмата е възможна благодарение на подкрепата програмата МЕДИА - "Творческа Европа" на Европейския съюз, германския федерален комисар за култура и медии, Берлинския филмов фестивал, Медийния борд Берлин-Бранденбург и кастинг агенцията „Спотлайт“.

Тя разчита и на подкрепата на националните институти за популяризиране на филми и филмовите центрове от страните, включени в програмата, които са членове на EFP. Тази година това бяха Немски филми, Български национален филмов център, "Чинечита" в Италия, Фландерс имидж, Грузински национален филмов център, Литовски филмов център, Полски филмов институт, Юнифранс, Скрийн Айлънд и Шведски филмов институт.

Партньор на програмата е Международната асоциация на кастинг режисьорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки