Крадец показа снимки на откраднат шедьовър на Ван Гог

OFFNews 19 юни 2020 в 11:05 3293 0

Следовател, специализиран в разследване на случаи с откраднати произведения на изкуството, съобщи, че се е добрал до снимки, които доказват, че наскоро задигната картина на Винсент Ван Гог все още е невредима, предаде БТА като цитира Франс прес.

Артур Бранд се прочу с прозвището "Индиана Джоунс в света на изкуството". След тримесечно разследване той е получил фотоси на откраднатото през март платно "Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г."

Често творбите с висока стойност са унищожавани от открадналите ги злосторници, след като разберат, че не могат да ги продадат. Притесненията на Артър Бранд били именно такива. Но по време на проведеното от него разследване той се добрал до две снимки на произведението. На едната фигурирала до картината и първа страница на в. "Ню Йорк таймс" от 30 май т.г. На втория кадър бил заснет гърбът на платното, който представлява нейната "визитна картичка" с имената на притежателите й.

Предполага се, че с тези фотоси злосторниците са търсили клиенти за евентуалното пласиране на творбата, оценена на 16 милиона евро.

Картината беше открадната на 30 март от неизвестни извършители, които успели да проникнат с взлом в неработещия заради коронавируса музей "Сингър Ларен".

Картината е била взета под наем от музея на Грьонинген.

"Шокиран и невероятно ядосан съм от случилото се", каза тогава на пресконференция директорът на музея Ян Рудолф де Лорм.

"Тази красива и вълнуваща картина на един от най-великите ни художници е открадната, отнета е от обществото. Това е много лошо за музея в Грьонинген, много лошо е за музея "Сингър", но е ужасно за всички нас, защото изкуството съществува, за да бъде виждано и споделяно с нас, да вдъхновява и да ни успокоява, особено в тези трудни времена", добави той.

Полицията съобщи, че крадецът или крадците са счупили стъклена витрина, за да проникнат в музея. Това задействало аларма, но когато полицията пристигнала на място, картината била изчезнала и нямало и следа от злосторниците. Следователи разпитваха обитатели на съседни сгради, проучваха и видеозаписи.

Преди да бъдат въведени ограничителните мерки заради пандемията, в музея бе изложена експозицията "Огледало на душата. От Тороп до Мондариан", подготвена съвместно с Райксмузеум.
В музея "Сингър Ларен" е изложена личната колекция на американците Уилям и Ана Сингър, съдържаща предимно творби на неоимпресионизма, експресионизма и кубизма.

Музеят не за пръв път бе атакуван от крадци. През 2007 г. бяха задигнати седем скулптурни творби от градината му, сред които и бронзово копие на "Мислителят" на Огюст Роден. Няколко дни по-късно скулптурата бе открита, но с липсващ крак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови