Изложби на български културни ценности във водещи музеи и галерии в Италия

OFFNews 19 юли 2019 в 14:03 2088 0

Планове за размяна на изложби, които да представят историческото и културното наследство на България и Италия, обсъдиха днес министрите на културата на двете страни Боил Банов и Алберто Бонисоли по време на работна среща в Рим, съобщи пресцентърът на Министерството на културата.

Експозициите на български културни ценности ще бъдат реализирани в сътрудничество с някои от най-големите галерии и музеи в Италия като галерия "Уфици" във Флоренция, Националния археологически музей в Неапол, галерия "Боргезе" и Националния музей на Рим. За изпълнение на съвместните планове предстои да бъдат проведени допълнителни разговори и да бъдат изготвени конкретни споразумения.

Министрите на двете държави изявиха желание за подобряване на двустранните отношения във всички сфери на културата. Също така те обсъдиха финализиране на протокол между правителствата на България и Италия за предоставяне на пространства за нуждите на културните институции зад граница.

Боил Банов е на двудневно работно посещение в Рим. По-късно днес той ще се срещне с генералния секретар на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА) проф. Игнацио Тирадо. На нея ще бъде потвърдена готовността България да стане страна по Конвенцията на Международния институт относно връщането на откраднати или незаконно изнесени културни ценности и ще бъде обсъдено бъдещото сътрудничество с организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови