Христо Мутафчиев: Категорично подкрепям мерките на кризисния щаб. Важно е здравето на нацията

OFFNews 10 март 2020 в 12:00 2882 0

Заради установените в България случаи на коронавирус до второ нареждане са отменени всички масови културни събития на закрито в цялата страна. Това се отнася за посещенията в кина, театри, концертни зали, музеи, галерии.

Категорично подкрепям мерките на кризисния щаб, заяви в интервю за Радио София председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Според него това няма да лиши публиката от култура:

„Културата няма как да затвори, ако гражданите носят тази култура в себе си. Много по-важно е здравето на нацията, отколкото една-две седмици да издържим без да играем театрални представления вечер и то, канейки публиката да влезе в салона“.

Той даде пример с театър „Възраждане“, от където тази вечер канят публиката си в социалните мрежи и в сайта на театъра да наблюдават онлайн представлението „Вуйчо Ваньо“.

„Освен това гражданите, които имат необходимост и вопиюща нужда от това да набавят култура за себе си, за душата си могат да четат книги или да слушат музика. И могат да го правят от вкъщи“, допълни Христо Мутафчиев.

Според него целта на всички мерки е заразата да не се разрасне, защото ако това се случи, „не е една или две седмици, а може и шест месеца да откараме в такава страшна карантина, че да се срине икономиката на държавата, което от своя страна означава фалит на цялата държава“.

„Това, че няма да има публика в залите известно време, не означава, че колегите в театрите и в оперите ще спрат да работят. Те ще продължат да репетират и да творят“, допълни той.

Председателят на Съюза на артистите съобщи, че е получил уверението на Министерството на културата, че хората, които работят в театралните и музикални институти под шапката на държавата или общините ще бъдат компенсирани по някакъв начин за временното спиране на културните събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови