Хосе Карерас - за последно в България, но завинаги в нашите сърца

OFFNews 13 май 2019 в 12:04 1903 0

Снимка Георги Димитров / Vesti.bg

Хосе Карерас на последния си концерт в София.

На 11 май великият оперен артист Хосе Карерас си взе безмълвно "Сбогом" с българската публика по време на своя концерт, част от прощалното му турне.

Трудно може да се опише с думи емоцията на вечерта и вероятно именно заради това испанецът не изрече нищо през целия си концерт освен, разбира се, когато заливаше безпощадно залата с гласа си по време на своите арии. И всъщност какво по-добро сбогуване можеше да си представи близо 10-хилядната публика в зала "Арена Армеец", която изпрати единия от тримата тенори на крака и с ураган от аплодисменти.

Въпреки това Карерас не успя да скрие собствените си емоции и с поклони и жестове както към публиката, така и към останалите музиканти на сцената изрази своята благодарност за топлия прием. Заедно с него пяха ученикът му Росен Ненчев и сопраното Илина Михайлова, съпровождани от изключителните музиканти от симфоничния оркестър на Софийската опера и балет.

Зала "Арена Армеец" по време на концерта на Хосе Карерас. Снимка: Нова телевизия.

72-годишният Карерас дари събралото се множество с впечатляващите си изпълнения на арии от Верди и Пучини, "The Impossible Dream" от „Човекът от Ла Манча" на Мич Лий, "Passione" на Никола Валенте, "Наздравица" от "Травиата", изпълнена заедно с Ненчев и Михайлова, и други.

Специален подарък за родната публика беше оперното изпълнение на "Моя страна, моя България" на Емил Димитров, изпято от Росен Ненчев, което просълзи огромна част от хората в залата.

Диригент на оркестъра беше Давид Хименес, племенник на Карерас и ученик на великия Херберт фон Караян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови