Голямата режисьорка Юлия Огнянова, чиито ученици са Сашо Морфов и Теди Москов, честват в Бургас

100-годишнината на режисьорката, която почина през 2016 г. ще бъде отбелязана с няколко събития

Искра Ангелова 10 февруари 2023 в 09:57 3898 0

Юлия Огнянова

Снимка Facebook

Юлия Огнянова

Юлия Огнянова е една от най-големите легенди в българския театър. Освен режисьор с неочакван и бунтарски почерк, който създава незабравими постановки в "онази" компания - заедно с Леон Даниел, Методи Андонов и Вили Цанков, в края на 50-те години в родния си град Бургас, тя е учителката и на двама от най-талантливите български режисьори - Сашо Морфов и Теди Москов, както и на артистите Васил Василев-Зуека и Мая Новоселска. В чест на нейната 100 годишнина Държавен куклен театър - Бургас организира специално събитие на 21 февруари, с което да отбележи събитието: "Уроците на Юлия Огнянова - Академия за достойнство", предава БТА. Остава загадка защо на честването няма да присъстват най-именитите ѝ ученици.

То ще започне със среща, в която спомени ще споделят нейните студенти: актрисата Нина Димитрова, режисьорът Петър Тодоров и директорът на бургаския куклен театър Христина Арсенова. Ще бъде представена и дигитална изложба с кадри от живота и работата на Юлия Огнянова, част от които по време на престоя ѝ в Бургас.

Вечерта в залата на бургаския куклен театър ще продължи и с представянето творческата и преподавателска дейност на Юлия Огнянова през книгите на Румяна Емануилиду, основател на издателска къща "Знаци". Сред тях са "Уроците на Юлия Огнянова", "Юлия и клоуните", както и "Завещаното от Юлия Огнянова".

"Логично е да свържем събитията, които ще бъдат организирани в театри в цялата страна по повод честването на годишнината на 22 февруари. Едно от тях е поставяне на паметна плоча на нейния дом в София", казва Емануилиду. По думите ѝ Христина Арсенова, която е студент на Огнянова, е наследила не само подхода в режисирането, но и начина на работа с хората.

Програмата включва и прожекцията на документален филм, част от поредицата "Лицата на Бургас", в който са включени архивни кадри, заснети от актьора Георги Русев по сценарий на Румяна Емануилиду.

Вечерта ще завърши със спектакъла "Филифьонката" с режисьор Петър Тодоров, получил през 2019 г. награда "Икар" на Съюза на артистите в България за най-добър спектакъл.

Искате да знаете повече?

Юлия Огнянова е родена на 22 февруари 1923 г. в София. Завършва театрознание в Москва. Първата ѝ постановка като режисьор е „Всяка есенна вечер”, представена в Драматичния театър в Бургас през 1959 г. В периода 1957-1960 е драматург в драматичния театър в Бургас, където работи в компанията на Леон Даниел, Вили Цанков и Методи Андонов. От 1960 до 1964 е режисьор в театър „Трудов фронт“. Три години между 1972 и 1975 работи в Театър 199. Между 1975-1978 е в Драматичния театър в Пловдив. Преподава режисура във ВИТИЗ, нейни студенти са Теди Москов, Мая Новоселска, Александър Морфов, Васил Василев-Зуека.
Юлия Огнянова е носител на „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!