Филми за деца, свързани с престъпления, на фест у нас

OFFNews 07 септември 2016 в 14:52 6304 0

Филми, чиито сюжети са свързани с деца - извършители и жертви на престъпления, ще бъдат показани в България на 29 и 30 септември. Те са обединени в програма „Права на детето“ и са част от третото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ , който ще тече в залите на Френския културен институт и „Одеон“ от 26 септември до 2 октомври.

Гвоздеят в тази селекция е филмът на режисьорката Еманюел Берко – С високо вдигната глава, открил фестивала в Кан през 2015 г. Той разказва историята на 6-годишния Малони - изоставено от майка си момче, което често е привиквано в съдилищата за малолетни. Един ден, изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да открие смисъл в живота си.

Филмът прави в Кан истински фурор, голяма заслуга за което има и Катрин Деньов в ролята на детска съдийка. Той става нещо като манифест на всички педагози, психолози и социални работници, които работят огромната структура за юридическа защита на непълнолетни във Франция. За участието си изключително талантливият Род Парадо получава награда „Сезар” на тазгодишната церемония за най-добър актьор във второстепенна роля и най-добър млад актьор.

Специално за фестивала у нас ще пристигнат френски магистрати, които заедно със свои български колеги от държавни институции и неправителствени организации, както и специалисти от Румъния и Молдова, ще дискутират теми като анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, бездомни деца, малолетни в конфликт със закона и др.

Програмата „Права на детето“ ще покаже още 4 документални филма. Тя е част от мащабния проект „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“ .

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ се провежда за трета поредна година и включва още много филми, както на непознати, но обещаващи автори, така и на режисьори-колоси.Предвидени са също безплатни прожекции за ученици, уъркшоп за изработка на филм и представяне на платформата на кинообразование CinЕd. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови