Джон Малкович ще постави пиеса в Народния театър

Искра Ангелова 25 юли 2023 в 15:29 2238 0

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи плакет на Джон Малкович

Снимка Варненско лято

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи плакет на Джон Малкович

Джон Малкович ще поставя в Народния театър - новината идва ден след като актьорът беше награден с плакет от министъра на културата Кръстю Кръстев на "Варненско лято". Той е първият чуждестранен творец, носител на плакета „Принос в развитието на културата“. Отличието е учредено от служебния министър на културата Велислав Минеков през 2021 г.

Актьорът, известен с ролите си в „Да бъдеш Джон Малкович“, „Въздушен конвой“ и „Опасни връзки“, гостува в морския град, където участва в постановката „Адска комедия: признанията на един сериен убиец“, част от програмата на фестивала „Варненско лято“.

През следващия театрален сезон 2024/2025 световноизвестният американски актьор, режисьор и продуцент ще дойде в България за по-дълго - тогава ще подготви бъдещия си спектакъл „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу. Това беше договорено в рамките на поредица от разговори между Малкович и директора на Народния театър Васил Василев. Това е първият от няколко предстоящи съвместни проекта между режисьора и театъра. Предварителните срещи с трупата на Народния театър ще се проведат през новия театрален сезон 2023/2024, а репетициите ще започнат през м. септември 2024 г.

Действието на комедията „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу се развива в България, като по-голямата част от героите са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. „Оръжията и човекът“ се играе за първи път през април 1894 година в Лондон.

Както читателите на OFFNews помнят, Джон Малкович гостува на сцената на Народния театър заедно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес на режисьора Тимофей Кулябин. Около гостуването му се вдигна шум главно заради баснословната цена на билетите, които стигаха таван от 400 лв. и се разпродадоха за минути, с което представлението ще остане в историята на театъра у нас.

Джон Малкович е роден през 1953 г. През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. През 1983 г. се мести в Ню Йорк, като година по-късно играе на Бродуей с Дъстин Хофман. Дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ (1984), за който е номиниран за Оскар за най-добра мъжка второстепенна роля. Дебютът му като режисьор е с филма „The dancer upstairs“ (2002).

Носител е на награда „Еми“, номиниран е за престижните награди „Сателит“, „Бафта“, „Сатурн“, „Оскар“ и „Златен глобус“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови