Джаз с носталгия по черно-бялото кино в Градската галерия в София

Концертът на Мирослава Кацарова е със заглавие Paloma

OFFNews 09 януари 2024 в 14:48 1185 0

Мирослава Кацарова

Снимка Facebook профил, личен архив

Мирослава Кацарова

Певицата Мирослава Кацарова, един от основните водещи на радио JAZZ FM и създател на Plovdiv Jazz Fest, написа наскоро в мрежата:

"На днешния ден обичайно имам концерт, а тази година ще готвя за приятели с голяма радост. Много е хубаво да празнувам рождените си дни на сцена, да пея, да се срещаме, да си говорим и разменяме обич и уважение. Така че днес ви каня на концерт идната седмица на 12 януари от 19.30 в София в СГХГ. И споделям поредица от фотографии направени от любимата ми Diliana Florentin по повод концертите PALOMA. Понеже тя е много добра, се получиха доста хубави кадри, които няма да имам друг повод освен днешния, за да ви покажа. Ето една жена на 53, която се чувства на 35."

Paloma, както е заглавието на новата поредица от концерти, се появява след Singin'n'Swingin, Desafinado, April In Paris, Cinema, Blue Moon Songs Of Billie Holiday, The New Standards, Electronic Dreams, Bluetronic и "Като в картина на Шагал". Paloma, точно като старата мексиканска песен.

Една от любимите версии на Мира Кацарова на тази песен е на Каетано Велосо. Особено важен акцент в този своеобразен музикален, но и филмов разказ, който предстои в Пловдив и София ще бъде преработката на познатите стари латино песни. Оркестрациите за струнния квартет са неконвенционални в съзвучие с типично джазовата рехармонизация, силно подчертана от класическото джаз трио: пиано, бас, барабани.

С тези нови аранжименти на пианиста Мирослав Турийски певицата изпрати старата година в Пловдив и ще посрещне новата година в София на 12 януари от 19:30 ч. в Софийска градска художествена галерия.

"Тиха и сладостна носталгия по черно-белите филми на XX век, по техния саундтрак и естетика, по наивните им, но автентични настроения - това е фокусът на новата ни концертна програма. Внимателно и с любов съм избрала музикални теми, които ме изразяват и отговарят на идеала ми за песен: мелодична, красива линия, със съвършено втъкан текст в нея."

"В програмата съм подбрала песни с фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура като Cucurucucu Paloma, Samba de Bencao, Manha de Carnaval (Black Orpheus), Desafinado, Amapola, Mas Que Nada, Dindi и още други, повечето от тях свързани с филми. Миро Турийски е претворил стария музикален материал и преосмислил темите в него така че да звучи модернистично, но и носталгично и с уважение към оригинала," казва Мирослава Кацарова.

С нея на сцената ще бъдат още Мирослав Турийски (пиано), Младен Димитров (барабани), Александър Леков (бас) и струнен квартет Perfect - Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело).

С тези концерти Мирослава Кацарова отбелязва и още една годишнина - тази на 22-ия рожден ден на предаването ѝ по Jazz FM Radio - Desafinado.

Концертите се осъществяват с подкрепата на Министерство на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика