Документален филм за Рангел Вълчанов сред акцентите на 'София филм фест' днес

OFFNews 12 октомври 2020 в 09:36 2185 0

Документален филм за Рангел Вълчанов – среща с неговите невероятни истории, с неговите невероятни герои, с неговите сънища и фантазии е сред акцентите на София филм фест днес. Среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония.
Рангел Вълчанов разказва за киното, за Москва, за Карлови Вари, за Тайната вечеря, за шопите, за сърбите, за монголците, за глухите, за лудите, за книгите и за „нещо като нищо на света” Един филм за Рангел Вълчанов, представен от самия Рангел Вълчанов. Филм, в който той – с „любов и нежност” – ще ни накара: „Да си умираме – от смях и да възкръсваме заедно с него – 24 пъти в секунда!”.

КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“
19:30 >> „В „РАНГЕЛ ЗАВИНАГИ“ 

Непосредствено преди премиерната прожекция на „РАНГЕЛ ЗАВИНАГИ“, журито за българско документално кино в състав Триша Зиф – режисьор, сценарист и продуцент и продуцент (Мексико-Великобритания), Стефан Ухрик – сценарист, продуцент, фестивален директор и журналист (Чехия-Словакия) и Светослав Драганов – режисьор и продуцент (България) ще обяви своето решение и Булсатком ще връчат наградата за най-добър български документален филм, която съдържа и парична премия от 3 000 евро за режисьора на филма.

ДОМ НА КИНОТО

18:00 >> „ПРОБЛЕМЪТ ДА БЪДЕШ РОДЕН“ на Сандра Волнер получи Специалната награда на журито в секцията „Encounters“ на Берлинале 2020 и е част от „Фокус Австрия“ на 24-тия София Филм Фест. Главен герой в тази научнофантастична история е робот на име Ели, който прилича на 10-годишно момиче и не знае причината за своето съществуване. Ели живее с мъж, когото нарича свой баща. Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. 


20:00 >> Представянето на „БОЯДИСАНАТА ПТИЦА” е специалната Чешка гала на фестивала, представена лично от сценариста и режисьор Вацлав МАРХОУЛ. Филмът е адаптация на противоречиво приемания роман на американския писател от полски произход Йежи Кошински. В него авторът описва собствената си съдба, когато по време на Втората световна война
е принуден да се крие из селата на Източна Европа, заради еврейския си произход. „Този филм ви отвежда на много тъмни места, но вярвам, че точно така може да влезе светлината. Каня всички да тръгнат на това пътуване, да търсят светлината“, казва при представянето на „Боядисаната птица“ във Венеция режисьорът Вацлав Мархоул. 

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ“

19:30 >> „АРАБСКИ БЛУС“ на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години прекарани във Франция, се завръщат в родината Тунис. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор. Главната роля изпълнява прекрасната Голшифтех Фарахани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови