Боил Банов: Не виждам основания за промяна в закона за киното

Венци Мицов 23 февруари 2021 в 10:03 3896 0

"Все едно аз да напиша едно писмо, че след като господин Хекимян е станал директор, това ще доведе до по-голяма корупция. Представете си колко е абсурдно" - коментира в студиото на bTV министърът на културата Боил Банов по повод промени в закона за киното.

Повод за гостуването му бе отвореното писмо на кинодейците от вчера, в което се настоява президентът Румен Радев да наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия.

„С колегите сме седнали и сме работили две години с цялата гилдия по този законопроект. Едно от ключовите неща са стимулите за тези, които снимат филми. С въвеждането им вдигнахме с 12 млн. лв. парите за кино.

Мисля, че в началото предложените текстове в парламента бяха малко недомислени. Впоследствие текстовете се изчистиха и смятам, че сега са балансирани. Аз не съм в парламента, работя по текстовете, докато се внесат. След това съм контактувал с гилдията, но законодателният процес не е моя работа. Винаги съм вземат позиция от гледна точка на гилдията и съм бил за това да имат възможности за повече работа.

Правихме срещи между четенията с колеги от бранша. Те даваха съображения, много неща се уточниха и изясниха и станаха приемливи за тях. Кое не е добре в закона, кой текст е ретрограден и кой причинява някаква драма в конкретен творец? Законът е много всеобхватен. На президента ще му бъде трудно да върне този закон, защото трябва да има основание, не може да бъде по принцип“, коментира Банов.

Той обаче все пак отбеляза, че не е сигурен дали точката в закона за постигане на определен брой зрители е добра.

"Смущава ме точката за зрителите, защото по принцип европейското кино има по-малко зрители и всякаква постановка за това, че ще трябва да има определен брой зрители, за да се кандидатства пак, е притеснителна. Но зрителите са направени символична бройка, въведоха се и критерии за кандидатстване след участие на фестивали", изрази опасенията си министъра.

15 милиона за базови стимули за кинопроизводство, 26 милиона за производство на българско кино. С това се похвали министърът. И допълни, че не вижда никакво основание президентът Радев да налага вето на закона. Ако все пак се стигне до вето и прегласуване в парламента, Банов не смята да променя нищо в закона.

Относно скандалите около наградите на творци, свързани със "Златния Орфей", Банов заяви, че списъкът вече е разширен, в него са внесени и лауреати на други поп конкурси от миналото като "Мелодия на годината".

Разширеният списък е внесен вчера в деловодството на Министерски съвет.

„За мен е най-важна оценката на държавата към хората от този бранш" - заяви Банов.

Няколко пъти по време на интервюто министърът изрази съмнения, че отвореното писмо на кинодейците съвпада със старта на предизборната кампания. Самият той обаче не отговори на въпроса дали ще бъде кандидат за депутат от управляващата партия ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews