Български, сръбски и македонски археолози се разбраха за съкровищата от Требенище

OFFNews 18 юни 2018 в 12:18 7811 0

Докато историците още спорят, а политиците правят първи стъпки към безпроблемното съседство, археолозите от България, Сърбия и Република Северна Македония се разбраха по важен въпрос – да направят обща изложба със съкровищата от некропола край с. Требенище близо до Охрид, пръснати в няколко музея. Сред артефактите има четири златни маски, много златни пластини, сребърни съдове, бронзови шлемове и други безценни предмети от края на VII докъм края на IV век преди Христа, а никой досега не ги е виждал в пълния им блясък на едно място.

Снимки: Красимир Георгиев, НАИМ

Идеята за изложбата e на македонски специалисти, споделили я с българските си колеги преди няколко месеца, съобщава сайтът Archaeologia Bulgarica. Оттогава ръководството на Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ/ работи по осъществяването ѝ, има принципно съгласие и от сръбска страна.

Очаква се откриването да е тази есен, когато се навършват 100 г. от края на Първата световна война (на находките от некропола се натъкват български войници още през май 1918 г.).

Планирано е изложбата да бъде показана първо в Скопие, в Музея на Македония, след това тя ще гостува в НАИМ и в белградския Народен музей, а после ще обиколи Европа.

Събирането на артефактите от трите държави ще бъде не само акт на добросъседство, но и важен за специалистите етап: те най-после ще имат възможност да обменят информация за некропола и да съставят заедно каталог с всичко важно, открито там от 1918 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews