12 часа след акцията на Pussy Riot ''Останките на Путин'' пада Кримският мост (галерия)

OFFNews 29 януари 2023 в 10:20 9372 11

Снимка Nadya Tolokonnikova. Courtesy the artist and Jeffrey Deitch, Los Angeles.

12 часа след провеждането на пърформанса "Останките на Путин" на Pussy Riot през лятото на 2022 г. e съобщено, че Кримският мост, който свързва Русия с анексирания регион, е взривен. "Би било абсурдно да се направи пряка връзка, но мисля, че има нещо магическо в това, че тези две събития се случиха толкова близо във времето".

Това заяви Надежда Толоконникова пред международното списание за култура и изкуство Apollo Magazine. През август миналото лято група от 12 жени, облечени в черни копринени комбинезони, разкъсани мрежести чорапогащи и червени балаклави (б.а - ски маски) правят заклинания и подпалват портрет на Владимир Путин с размери 3х3 метра. Това е пърформансът "Останките на Путин", организиран от феминисткия протестно-артистичен колектив Pussy Riot, като опит за "прочистване" от руския президент.

През 2012 г. Pussy riot правят "Пънк молитвата" - пърформанс в знак на протест срещу забраната на гей парада и подкрепата на президента от страна на православната църква, включваше изпълнение на рок песен в катедралата "Христос Спасител" в Москва и молитва към Дева Мария да прогони Путин. В резултат на този акт две от участничките в групата - Надя Толоконникова и Мария Альохина - бяха арестувани и осъдени на две години в сибирски трудов лагер.

"Останките на Путин" обаче е първият път, в който Pussy riot призовават силите на магьосничеството. Толоконникова казва, че "залогът никога не е бил по-голям". Тя силно вярва в това, което нарича "магическо активистко мислене":

"Когато хората се обединят в името на една и съща кауза, те имат тази мощна целеустременост и са в състояние да създадат нещо по-голямо от себе си. Това е чувството, което преследвам през целия си живот, като ходя на протести и митинги и организирам представления."

Pussy Riot не е йерархичен колектив. На теория това означава, че всеки може да участва в техните акции или да използва името им, но за участниците в "Останките от Путин" е имало задължително изискване: всички те e трябвало да се съгласят, че Путин "е най-опасният жив диктатор, който трябва да бъде неутрализиран", разказва Толоконникова. По думите ѝ обединената омраза на групата е била необходима, за да се набере "инерция".

Надя Толоконникова израства в един от най-северните градове в света - Норилск, в руския Красноярски край. Докато от Apollo Magazine разговарят с нея по Zoom, тя получава съобщение от майка си, която все още живее там, че са издали предупреждение заради силни ветрове и температури под -50°C.

Именно в тази екстремна обстановка, на около 14-годишна възраст, Толоконникова организира първия си протест - срещу училището си, защото възхвалява Руската революция от 1917 г. и последвалите социалистически реформи, игнорирайки политическите репресии на съветския режим. "Много от моите действията, бяха наистина наивни и детински, но все пак се опитвах да направя нещо и това беше важно", казва тя.

След като се премества в Москва на 16-годишна възраст, усилията ѝ стават както по-нюансирани, така и по-опасни. През 2007 г. тя става съосновател на арт група, наречена "Война", която става известна с провокативните си и политически натоварени произведения на пърформанса, включващи насилствено целуване на жени от полицията по улиците на Москва.

През 2011 г. се ражда Pussy Riot. Групата организира многобройни партизански артистични и провокативни акции в Москва, които често водят до брутални побоища от полицията и арести. Pussy riot получава международно признание едва след ареста на Толоконникова и Альохина - сред многото публични личности, които се изказват в тяхна защита, са Мадона и Хилари Клинтън.

Толоконникова си обяснява голяма част от подкрепата, която получава по това време и след това, с имиджа на групата. Типичната бунтарска "униформа" на Pussy Riot се състои от къси рокли и ярко оцветени ски маски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

11

Constanza

31.01 2023 в 08:55

Малцина притежават такава смелост, дори на световно равнище. Мога само да им се възхищавам.

22547

10

dolivo

30.01 2023 в 08:57

айде и тоз профил на еврьо ще затваря, сигурно е отворил нов, да видим каква маска ще нахлузи?

турета му ще го оздаде навсякъде

2073

9

Johnny B Goode

29.01 2023 в 21:48

Пускам си "Don't Cry For Me Argentina", наливам си от 12 годишното и потъвам в сълзи.

2073

7

Johnny B Goode

29.01 2023 в 18:45

Единствената миризма която ти специално можеш да усетиш рано сутрин е на превтасалия си памперс.

2051

6

Propaganda

29.01 2023 в 18:30

Мацките са по-достойни от 90 процента на рашисткото "мъжко" население на оркостан!

22547

4

dolivo

29.01 2023 в 11:24

Ах, аромата на Турет сутрин рано, красота

Клъцнаха ли ви мъдурките малките лесбийки, троляци?

2099

2

Mateevk

29.01 2023 в 10:45

Е, то за други пък е по-добре да не промиват с глупости мозъците - своите и на другите, ама го правят. Браво на всички, които има категорична позиция срещу войната на Путин. Да, в момента той е най-опасният жив диктатор, който трябва да бъде неутрализиран!