Руски колоездач става французин заради войната срещу Украйна

OFFNews 04 март 2022 в 13:55 3430 1

Павел Сиваков, който е един от двама руски колоездачи в състезанията от Първа световна дивизия, ще се състезава от днес под знамето на Франция, обявиха от британския му отбор Инеос.

"Искам да стана французин от известно време и бях подал молба в Международния колоездачен съюз. Като се има предвид какво става в момента в Украйна исках да забързам нещата", заяви Сиваков. Смяната на националността бе осъществена в петък.

24-годишният Сиваков се изказа миналата седмица срещу нахлуването на Русия в Украйна, като същото направи и другият руски елитен състезател в колоезденето Александър Власов (Бора).

"Роден съм в Италия и се преместих във Франция, откакто съм на една година. Франция е страната, в която израснах и учих, където се влюбих в колоезденето и започнах да се състезавам. Тук съм у дома. Искам да благодаря на Международния колоездачен съюз и на отбора ми Инеос, че ме подкрепиха", коментира Сиваков.

"Ще бъде сбъдната мечта да се състезавам за Франция на Олимпийските игри през 2024 година в Париж", заключи Сиваков, който спечели Обиколката на Полша през 2009 година и завърши на девето място на Обиколката на Италия през 2019 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки