Няколко годишни сезона посрещнаха участниците в шестия „Байк и рън за Чепън“ (галерия)

ОFFNews 24 април 2017 в 18:48 4126 0

Снимка Велоразходка

Кадър от шестото издание на състезанието.

440 смели колоездачи и бегачи се впуснаха този уикенд в приключението, наречено „Байк и рън за Чепън 2017“, което тази година се оказа повече от предизвикателство. Запасени с топли дрехи и екипировка за екстремни условия, участниците имаха редкия шанс да изпробват възможностите си по трасето, по което буквално се смениха няколко сезона.

Стартирали в студения, но пролетен и слънчев град Драгоман, състезателите се отправиха към билото на Чепън планина, където ги посрещна суровата белоснежна красота на връх „Петровски кръст“, след което се спуснаха отново към разцъфващата природа в подножието. Зимната покривка направи надпреварата още по-атрактивна, споделиха самите участници, след като финишираха успешно.

Тази година състезанието премина при висока степен на спортсменство и почти никакви инциденти, съобщават от магазини „Стената“ и Община Драгоман. Колоездачите караха с повишено внимание и грижа към преминаващите бегачи и никой не бе забелязан без каска, което е крачка напред в състезателната култура, отбелязват още организаторите.

Редица участници пък изразиха задоволството си от безупречната маркировка и стегната организация на събитието, за подобряването на която отговорниците на терен работиха усилено, вземайки под внимание обратната връзка на състезатели и посетители от предни години.

Суровите атмосферни условия не попречиха на състезателите да постигнат добри времена на пробег. Първите места бяха завоювани от бегачите, както следва: безапелационно 1 място в маратонската дистанция 42 км за Тони Петков, финиширал за 03:39:55, на 21.3 км (полумаратон) победител е Александър Василев с време 01:34:42. При жените най-бърза на 42 км бе Надежда Ангелова, преодоляла дистанцията за 04:15:52, а на 21 км – Христина Козарева, пробягала трасето за 01:50:36 ч.
При велосипедистите класирал се първи при мъжете, старша категория, на 42 км е Александър Алексиев, с време 02:00, на 21 км – Красен Киров (01:10). Най-добро постижение 02:50:39 при жените в колоезденето на 42 км отчете Ивета Алексиева, а на 21 км – Димана Ганчева с време 01:58. В юношеската категория 21 км първенец е 17-годишният Цветан Иванов с време 01:19, а при дамите единствената престрашила се да бяга в зимните температури се оказа смелата Мария Боянова на 17 г., финиширала за 02:28:14.

Приповдигнато бе настроението на площада пред Община Драгоман по повод Деня на Земята, Сдружение за дива природа "Балкани" и Боян Петров ни припомниха колко важно е да не забравяме за нашата кармична връзка със Земята и природата.
Най-облагодетелствани от празника бяха децата, за които имаше редица забавления – детско състезание по бягане и колела, въжен парк, други спортни игри и образователни занимания по природозащита.

Организаторите от Община Драгоман и магазини „Стената“ не крият своята радост, че благодарение на вече шестгодишните усилия в тази посока, Чепън планина и Драгоманското блато вече са предпочитана дестинации в непосредствена близост до София с възможност за познавателен и еко туризъм, както и веднъж годишно – гореща точка на спортен дух, адреналин и много позитивни емоции, предизвикани в ежегодното състезание за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“.

За утоляване на жаждата и захранването с енергия на старт, финал и подкрепителни пунктове тази година се погрижиха "Roo’Bar" и минерална вода „Банкя“, вълна от усмивки у изтощените участници предизвикаха и топлият чай и банани, раздавани след финала. Наградният фонд бе по-богат от всякога благодарение на любезната подкрепа на "Scott Bulgaria", "Sport Depo"t, "Compressport"и "E-Lek". За поддържането на велосипедите в изправност се погрижиха от Bikecenter, а колела под наем бяха предоставяни от RAM Bikes.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови