Герант Томас спечели Тур дьо Франс 2018

OFFNews 29 юли 2018 в 20:11 4118 0

Състезаващият се за отбора на "Sky" Герант Томас спечели 105-ото издание на колоездачната обиколка на Франция. За 32-годишния състезател това бе първа победа в някоя от големите три колоездачни обиколки в света - тези на Франция, Италия и Испания.

Уелсецът завърши с основната група днешния 21-ви етап от обиколката, в който бяха изминати 116 километра от околностите на Париж до Шанз-Елизе. Роденият в Уелс колоездач завърши Тура с общо време от 83:17:13 часа и изпревари с 1:51 минути холандеца Том Дюмулен (Sunweb), който завърши втори.

Четикратният победител Крис Фрум (Sky) остана трети в крайното класира с изоставане от 2:24 минути от Томас, а челната шестица бе допълнена от словенеца Примож Роглич (LottoNL-Jumbo) на 3:22 минути, съотборникът Стивън Кройсвайк на 6:08 минути и представителя на домакините от Франция Ромен Барде (AG2R La Mondiale) на 6:57 минути.

Иначе победител в днешния параден етап в най-престижната надпревара е норвежецът Александър Кристоф от тима на "UAE Emirates", който направи много силен финален спринт в последните 500 метра и изпревари с милиметри германеца Джон Дегенколб и французина Арно Демар. Кристоф завърши с време от 2:46:36 часа, а по-малко от 15 секунди след това Томас премина финалната линия прегърнат с добрия си приятел от детството Фрум.

В класиранията в отделните дисциплини, подобно на генералното, не настъпиха никакви сериозни размествания по парижките улици. Победител при спринтьорите за шести път стана словакът Петър Саган от отбора на "BORA", докато "крал на планините" е французинът Жулиен Алафилип от "Quick Step", който за пръв път триумфира с фланелката на червени точки.

Още радост за Франция донесе и 24-годишният Пиер Роже Латур от "AG2R La Mondiale", който стана победител при младежите. Най-добре в отборното класиране пък се представи екипът на "Movistar".

Още от дете талантът на Герант Томас е забелязан, в резултат на което той е записан в Олимпийската академия на британското колоездене. През 2006 година уелсецът започва да тренира в отбора на "Saunier Duval-Prodir".

През 2007 година колоездачът подписа договор с "Barloworld". На световното първенство, проведено в Палма де Майорка, той спечели златен медал в отборното преследване.

Година по-късно със своите съотборници той повтаря този резултат. Тези успехи позволяват на британците да бъдат избрани за Олимпийските игри през 2008 година в Пекин, където стават олимпийски шампиони. 

През 2010 той се мести в "Sky". През юни същата година става британски шампион в груповата надпревара. В "Тур дьо Франс" 2010 от 3 до 6 етап носи бялата фланелка на най-добър млад колоездач.

През 2012 година британският национален отбор, в който отново се подвизава Томас, отново стават олимпийски шампиони. През 2013 на световното първенство по пътищата във Флоренция, тимът на "Sky" с Томас в редиците си печели бронзовите медали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови