КЗП за Световната купа в Банско: Поискайте си услугите към пакета за настаняване, пазете имейлите, кажете ни при надути в последния момент цени

OFFNews 21 февруари 2019 в 11:47 2308 0

Снимка КЗП

Димитър Маргаритов

Пакетите за предстоящата Световна купа по ски в Банско следва да осигурят на закупилите ги хора не само хотелско настаняване, а и съпътстващите го услуги, както и достъп до състезанието. Отговорността за изпълнението на услугите според договора е на този, на когото потребителят е платил, без значение дали в предоставения ваучер или друг документ има координати на трети лица (превозвачи или контрагенти на предоставилия пакета).

Това указание даде днес председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНР.

Световната купа по ски - мъже в Банско ще се проведе от 22 до 24 февруари.

Резервиралите отрано почивката си в курорта по време на състезанието, са могли да проверят къде точно ще бъдат настанени и са имали възможността да потърсят допълнителна информация, ако нещо ги е притеснило. Онези, които ще направят това в последния момент, да настояват за пълната информация за обекта, в който ще бъдат настанени и за допълнителните услуги, които могат да използват срещу заплащаната цена, съветва Маргаритов.

На тръгване вземете всички издадени при плащането на пакета документи: договор, ваучери, платежни документи, касови бонове или платежни нареждания за съответните банкови преводи.

Кореспонденция - например водена по електронна поща - също може да е полезна и да служи като доказателство при неблагоприятно стечение на обстоятелствата, което да наложи проверка, добави Маргаритов.

Председателят на КЗП апелира търговците да изпълняват стриктно и точно поетите ангажименти, защото това помага България да се утвърди като зимна туристическа дестинация. В противен случай бихме пропилели шансове и загубили потенциални редовни туристи.

Маргаритов сподели, че по време на подобни събития се наблюдават спекулации с цените.

"В условията на свободен пазар това преценяват икономическите субекти. Но ние се стремим да елиминираме друг проблем и той е свързан с предоставянето на некоректна информация. Всички са наясно, че когато отидат на зимна почивка, цените в курортите ще са по-високи в сравнение с тези в традиционно обитаваните от тях места. Проблемът се заключава в това, че понякога информацията за по-високите цени се поднася по начин, който неприятно изненадва хората в последния момент. Това вече е нещо, за което ние определено можем да се намесим. Всички търговци са длъжни коректно да обявяват цените, в менютата в заведенията информацията да бъде поне на български език. Не в последния момент да се казва: "Понеже е уикендът със Световната купа, 20% отгоре" или нещо подобно. Абсолютно невъзможно е това да бъде законосъобразно”, подчерта председателят на КЗП.

Екипите на контролния орган са на терен и са готови да реагират при всяка нередност на пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови