Земеделски народен съюз отдадоха почит на Александър Стамболийски

OFFNews 13 юни 2021 в 17:46 714 0

Не са много политиците оставили името си по този ярък и безспорен начин в политиката. Така че и до ден днешен техните имена са по улици и по площади в градове на България”, заяви председателят на Земеделски народен съюз Румен Йончев в местността Янини Грамади, в село Славовица.

По традиция земеделци от цялата страна се събират около 14 юни, за да отдадат почит на земеделски водач Александър Стамболийски. Стамболийски е един политически лидер, който е оставил името си с ярки букви в историята на България, не с друго, а с делото си в много краткия период, в който е управлявал. Тези 4 г. управление на Стамболийски са белязани с реформи, с много промени в страната ни, с излизане от една тежка криза, с една разруха, с реформа на цялото общество. Малцина се сещат, че Стамболийски е един от малцината, които е въвел т.нар. мажоритарма система, за която се говори толкова много днес, достъпът до образование, до здравеопазване е въведен именно през този период, когато управлява земеделското правитество и Стамболийски, обясни Румен Йончев.

Мая Манолова беше официален гост.

“Знаково име, знаков политик в националната ни историческа памет. Едно е сигурно Стамболийски успява да възстанови България след две национални катастрофи. Той е смел реформатор, който застава зад модернизацията на България и заради това, че се изправил, посочил е виновниците, започнал е смели, невиждани дотогава реформи - възстановяване на икономиката и реформиране на държавата, поради което той е загубил живота си”, каза Мая Манолова пред паметник-костницата на Александър Стамболийски.

Според лидера на Земеделски народен съюз всеки трябва да направи изводите от това минало и да бъде интерперетирано към днешна дата. “България е в криза - политическа и икономическа. България е обладана от мафия, от корупция, от непочтеност и именно от такъв тип управление ни е необходим, като на Стамболийски, който да върне честността в българската политика. А затова е нужна смелост, именно затова Стамболийски е най-добрият пример за смел политик”, добави Йончев.

Мая Манолова беше категорична, че такава смелост като на Стамболийски трябва да се почита: “В днешна България за рефоматорство и за реформи не се убива, но изправянето срещу олигархията, срещу силните на деня, срещу мафията е изключително опасно. Затова и ние от коалицията “Изправи се! Мутри вън!” стоим зад всеки смел българин, който е готов да се изправи срещу тези, които мачкат и се гаврят с българския народ и българския бизнес”, добави лидерът на Изправи се. Бг.

Земеделски народен съюз всяка година почита паметнна на Александър Стамболийски. Земеделци от цялата страна се събраха за 98-годишнина от смъртта на земеделския лидер и водач. Бяха поднесени венци и цветя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови