Водачът на листата на ГЕРБ/СДС-Варна проф. д-р Костадин Ангелов: Във Варна ще изградим нова инфекциозна и детска болница

OFFNews 14 юни 2021 в 21:51 1051 0

Снимка ГЕРБ

Във Варна ще изградим нова инфекциозна клиника, защото всички се сблъскахме с проблемите, които видяхме по време на пандемията. Предвидено е изграждане и на една от четирите детски  болници, които ще бъдат направени в България, да е във Варна. Това съобщи бившият здравен министър от правителството на Бойко Борисов и водач на листата на коалиция ГЕРБ/СДС във Варна проф. д-р Костадин Ангелов при официалното представяне на листата.

Ангелов анонсира още, че със средства от държавния бюджет ще се изградят 30 мобилни медицински центрове, за да може във всяко населено място, село или малко градче, в които няма лекар, всеки да получи експертен съвет и лечение. „По предварителни данни това ще струва около 30 милиона лева за закупуването и оборудването на тези медицински центрове. Ще бъдат финансирани университетските и междуобластните болници, които ще поддържат тези центрове с лекари и сестри. Където няма аптеки и кметът е единственото възможно решение да достави лекарства на хората, също ще направим мобилни аптеки и зъболекарски кабинети“, каза проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите на водача на листата на ГЕРБ/СДС, ще бъде завършена и хеликоптерната спешна медицинска услуга /HEMS/. „Варна ще бъде едно от местата за осъществяване на спешната медицинска услуга по въздух, като тук ще бъде едната площадка, от която ще се обслужват пациенти в цяла Североизточна България. Това, което сме заложили в Плана за възстановяване, но най-вероятно то ще бъде „изчегъртано“, е именно модерната превенция и профилактика на българските граждани, тъй като втората причина за смъртност са раковите заболявания. Въвеждането на нови профилактични програми със средства от държавния бюджет по отношение на превенцията от рак на стомаха, рак на простата, рак на гърдата, все водещи заболявания от които българинът умира, е първостепенна задача“, категоричен бе Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови