Вътрешният министър: Камен Костадинов от ДПС е уредил "спонсорирането" на изборите в Галиче

ОFFNews 13 октомври 2014 в 11:09 13437 17

Камен Костадинов
Камен Костадинов

"70-те хиляди лева, "инвестирани" от ДПС за изборите в Галиче, област Враца, са били разпределени като дарения за ловната дружинка, за пенсионерския клуб. Знаехме го, контролирахме го, но не успяхме." Това призна служебният вътрешен министър Йордан Бакалов в студиото на bTV тази сутрин.

За водача на ДПС в листата във Враца Камен Костадинов вътрешният министър заяви: "Явно той е човекът, който е организирал и си е уредил спонсорирането на пенсионерския клуб и на ловния клуб".

Костадинов е зам.-председател на ДПС, депутат в 42-то НС, бивш зам.-председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специални разузнавателни средства и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Уродливото е, че те си поръчват, купуват, стават народни представители, а МВР трябва да ги преследва - нали си представяте как става?", възмути се министърът.

"Хората, които са поръчители и организатори са политици, които искат да станат народни представители, но някои от тях не само са действащи, а и са в комисиите за контрол на МВР и на спецслужбите. Нека това лице се опита да ми зададе актуален въпрос, докато съм министър, тогава ще разберете, ще видите какво ще му се случи", допълни той.

Този омагьосан кръг трябва да бъде разсечен, защото когато моите служители стигнат до такива имена, те си казват "Утре той ще ни контролира нас", заяви Бакалов.

"Не ме интересува политическата сила и който и да ми вдигне телефона, няма да ми повлияе. Но за два месеца няма как да се променят нещата - каза още Бакалов. - Веднъж завинаги политиците трябва да решат този въпрос."

"МВР няма как да хаби толкова много ресурс, за да прекратява купуването и продаването на гласове - откъде накъде? Откъде накъде при положение, че след това ми говорят колко са честни. А после вие ме питате дали ще бъда честен. Да, ще бъда, а те ще бъдат ли?", попита служебният министър водещите в студиото.

70 са досъдебните производства и вече има 3 присъди във връзка с купуването и продаването на гласове, те са за опити за купуване на гласове, които са били предотвратени, каза още министърът и сравни броя на производствата с този от евроизборите - едва 10.

"Тези осъдителни присъди ще станат двуцифено число", прогнозира той.

Бакалов бе категоричен, че само за два месеца, откакто е начело на МВР, контролираният вот е намалял с 30%.

Той отчете и как се е справило МВР с изборите:

"Половината от началниците на районните полицейски управления изпълниха заповедта ми да бъдат проактивни спрямо купувачите на гласове и резултатите там са много добри. Изпратил съм им и благодарствено писмо. Други изпълниха друга заповед - да бъдат статични и да викнат хората, само за да ги предупреждават".

Сред областите, които не са се справили добре, министърът открои Варна, Пазарджик и Смолян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!