ЦИК ще поиска серийните номера на допълнителните машини

OFFNews 11 ноември 2021 в 20:37 1104 0

Снимка Архив - БТА

ЦИК ще поиска серийните номера на всички допълнителни машини, за да не се допусне те да бъдат използвани на изборите в неделя, заяви председателят на комисията Камелия Нейкова пред бТВ.

"Седмица преди избори е недопустимо появяване на машини", бе категорична тя.

Думите ѝ са по повод откритите допълнителни машини и последвалите твърдения на ГЕРБ за готвени изборни манипулации. За казуса по-рано днес ЦИК сезира Бойко Рашков.

Нейкова напомни, че първоначално бяха открити 288 машини, които станаха известни от писмо от "Сиела Норма". В него фирмата настоява да бъдат освободени от митницата на софийското летище.

Председателят на ЦИК повтори, че комисията не е възлагала поръчка за доставка на допълнителни машини, както и че в договорите няма клауза за доставка на такива.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" обяснил, че те са за Албания, Грузия, както и да допълнителни нужди на "Сиела Норма" и "Смартматик".

Нейкова увери, че тези машини няма да бъдат използвани за изборите, защото не са сертифицирани.

За кашоните с флаш памети, каквато информация изнесоха от ГЕРБ, Нейкова е научила от медиите. Към момента ЦИК не е уведомена за тях.

В отговор на въпрос дали се проверява казусът тя отговори:

"ЦИК не е орган с разследващи функции", и допълни че са уведомени Рашков, ГДБОП и прокуратурата.

Нейкова повтори, че броенето на разписките няма да влияе на резултата. В протокола ще се вписват резултатите от флаш паметите.

Първоначално ЦИК изненадващо реши разписките да се броят във всички секции, но след като ВАС беше сезиран от "Продължаваме промяната", "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България", решението беше отменено и вместо това контролните разписки ще се броят в 30% от секциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови