ЦИК пусна симулатор за машинно гласуване

OFFNews 23 октомври 2023 в 11:29 1692 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува симулатор за машинно гласуване за изборите тази неделя.

Симулаторът, достъпен тук, показва стъпка по стъпка как ще протече вотът на избирателите, които ще изберат машината.

След като гласоподавателят влезе в секцията, той дава личната си карта за проверка на член на Общинската избирателна комисия. След проверката той получава смарт карта, която поставя в машината с чипа нагоре.

След това избирателят посочва в кои видове избори желае да гласува - за общински съветници, за кмет на община, за районен кмет, за кмет на кметство. След избора машината изисква потвърждение, като това е момента, в който са възможни корекции.

След потвърждението последователно се визуализират всички бюлетини за изборите, за които избирателят е посочил че желае да гласува. Веднага след вота се визуализира нов екран, на който се вижда как е гласувано. Ако има грешка - тук отново може да се промени избора. Ако всичко е наред, то избирателят натиска бутон "гласуване". 

Веднага след това машината ще принтира разписката. Тя не трябва да се дърпа, докато не се чуе звуковия сигнал. След него избирателят сам разделя разписките си, взема смарт картата и отива при членовете на комисията.

Следва да се върне картата, а разписките - да бъдат пуснати в кутията за машинно гласуване. След това се подписва в избирателния списък, взема си обратно личната карта и гласуването приключва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки