ЦИК обжалва решението за видеонаблюдение на вота, ДБ ще го защитава в съда

OFFNews 19 март 2021 в 11:30 4645 0

Централната избирателна комисия ще обжалва решението на Административния съд - София-град, с което бе разрешено видеозаснемането и излъчването от броенето на гласовете в нощта на изборите на 4 април. Решението е взето на заседание на ЦИК снощи с 12 гласа “за” и 6 “против”. 

Очевидно, че мнозинството в ЦИК - ГЕРБ и ДПС, счита видеонаблюдението за истинска заплаха, след като толкова упорито му се противопоставя, коментират от Демократична България. Забрави ли ЦИК, че служи на обществения интерес, а не на партиите, които са излъчили членовете му и които се страхуват от това броенето на гласовете да бъде наблюдавано от всички? Войната на ЦИК срещу този силен елемент за превенция в изборния процес подрива доверието в способността на този орган да гарантира честни и свободни избори, заявяват още от ДБ. 

Ние от “Демократична България” продължаваме да отстояваме интереса на избирателите и ще се явим в съда, за да защитим правото на хората на прозрачни избори, допълват от коалицията. 

Софийският административен съд отмени на 15 март указанията на ЦИК, с които на практика бе забранено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден. Делото е по жалба на Демократична България и до него се стигна след повече от месец съдебни битки и след като Върховният административен съд задължи първоинстанционните магистрат да се произнесат по същество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови