Съдът ще реши отива ли Бареков на избори

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2017 в 15:49 2953 1

Николай Бареков, председателят на "Презареди БГ", внесе жалба в Централната избирателна комисия срещу решението, с което бе отказана регистрацията на формацията за участие в изборите за 44-то НС.

Според Бареков решението на Комисията е неправилно, необосновано и незаконосъобразно. В документа евродепутатът излага подробно фактите и обстоятелствата, доказващи това твърдение. По време на проведения на 07 януари Национален конгрес след гласуване е било променено името на партията на „ ДВИЖЕНИЕ ПРЕЗАРЕДИ БЪЛГАРИЯ", а на провело се на 02.02.2017 открито съдебно заседание в СГС е постановено решение, по силата на което партията е преименувана, но заради 7-дневнения срок за обжалване решението е влязло в сила на 09.02.2017, Бареков счита, че са налице правни основания да обжалва несправедливото решение на ЦИК за отхвърляне регистрация за участие в изборите.

Той изтъква още, че след като на 08 февруари е подал документи за регистрация на партията, членовете на ЦИК са констатирали, че са изрядни, тъй като не са посочили забележки и не са дали указания за отстраняването на каквито и да било непълноти или несъответствия в тях.

От жалбата става ясно още, че Бареков отхвърля категорично варианта, който бе подложен на обсъждане по време на проведения 3-часов дебат по казуса от членовете на ЦИК, партията да бъде регистрирана и изписана в бюлетината като „България без цензура". По думите му, тъй като името ББЦ е заличено в правния мир, няма как да бъде участник в изборния процес.

Предстои ВАС да разгледа жалбата и да се произнесе в тридневен срок от получаването й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови