Резултати от референдума (към 04:00 ч.)

OFFNews 25 октомври 2015 в 19:04 8272 3

Снимка Сергей Антонов / OFFNews

70,6 на сто са гласували с "да" на референдума за електронно гласуване, по данни от паралелното преброяване на Алфа рисърч. 25,8 % са гласували с "не", а недействителните гласове са 3,6%.

Според данните на Алфа рисърч активността на референдума е 37,5 на сто - предложението за електронното гласуване ще бъде внесено в парламента, тъй като необходимият праг по закон (20%) вече е преминат.

По данни на ЦИК към 17:00 часа активността на референдума е 31.5%.

За да бъде валиден директно референдумът, е необходима 50,84% активност - 3 500 585 гласа (това е броят гласували на последните избори). Това условие не беше изпълнено на вота днес.

Избирателната активност за референдума е малко над 39 процента, съобщиха от агенция АФИС, позовавайки се на данни от 64 процента обработени протоколи от паралелното преброяване.

Според данните на АФИС, от гласувалите в националния референдум 74 на сто са отговорили с "да", а 26 на сто - с "не".

Според социолога Юрий Асланов от агенция АФИС, най-активни в референдума са били жителите на големите градове, а най-пасивни - жителите на селата. По-пасивни са били етническите малцинства, в сравнение с българското мнозинство, коментира Асланов. По-пасивни са били и възрастните и по-ниско образованите.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!