Републиканци за България със сигнал до РИК Ямбол за изборни нарушения от ГЕРБ

OFFNews 09 март 2021 в 16:23 1254 0

Сигнал за нарушение на Изборния кодекс внесоха днес в РИК от "Републиканци за България" в Ямбол заради разпространен в публичното пространство на предизборен видеоклип на кандидатите за народни представители на ГЕРБ-СДС.

Клипът е заснет в „Новата болница”, която е част от МБАЛ „Св. Пантелеймон” и където строителните дейности по довършване на сградата започнаха преди седмица. Налице е провеждане на предизборна агитация в сграда, собственост на търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие, което е изрично забранено от закона, се казва в сигнала.

„За съжаление се сбъднаха опасенията ми, че парите за „Новата болница“ се дават предизборно”, каза Георги Славов, областен председател и водач на листата на републиканците.

Според него "ако премиерът Борисов беше превел реално парите за дострояването на болницата още през пролетта на 2019 година, така както обещаваше, тя вече щеше да е завършена и в това тежко време на пандемия цялата област Ямбол щеше да се ползва от нея". 

Той определи като скандално участието в клипа на директора на болницата д-р Димитър Рунков, който е водач на листата на ГЕРБ в Ямбол и на областния управител Димитър Иванов, който е на трето място в нея. 

В сигнала републиканците посочват, че разпространеният видеоклип е в нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал.1 от Изборния кодекс, съгласно който не се допуска предизборна агитация в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, каквато е МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

Съгласно Изборния кодекс, "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Именно такъв призив за подкрепа е отправен във видеоклипа, чрез изписването на номера, под който коалицията участва на изборите, както и чрез репликите на заснетите кандидат-депутати, допълват от "Републиканци за България".

Според Изборния кодекс, нарушаването на забраната за предизборна агитация се наказва с глоба от 300 до 1000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови