Рекорден брой секции за българите в чужбина, ще пускат бюлетини в 69 държави

Най-много ще има в Германия, по 35 в Турция, Великобритания и САЩ

OFFNews 13 март 2021 в 13:31 2273 0

В рекорден брой секции ще могат да гласуват българите в чужбина. Централната избирателна комисия определи 467 места за гласуване в 69 държави, където сънародниците ни ще пускат бюлетини за вота на 4 април. 

Десет от тези секции все още са под условие и може да не бъдат открити. Това са Кемниц, Констанц, Любек, Диценбах, Хам, Билефелд, Саарбрюкен – Германия, Норберо – Дания, Флоренция, Колеферо – Италия. В случай че не бъде дадено съгласие до 19 март 2021 г., същите ще бъдат заличени, става ясно от решението на ЦИК. 

Близо 88 хил. българи в чужбина подадоха заявления за гласуване. Най-много секции - 69, ще бъдат разкрити в Германия. 53 е техният брой в Испания, а в Турция, САЩ и Великобритания ще има по максимално допустимия брой за държави извън ЕС - 35. 

Няма да се гласува на парламентарните избори в Ирак, Сирия, Либия, Йемен и Афганистан, Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Палестина, Казахстан, Узбекистан и Виетнам. Причината е заплаха за сигурността или прекалено малко или никакви подадени заявления за гласуване. 

Секциите за гласуване в чужбина могат да се видят в решението на ЦИК, публикувано късно снощи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови