Рекорден интерес към парламентарните избори от чужбина

Георги А. Ангелов 10 март 2021 в 10:41 2015 0

Рекордните 87800 българи живеещи в чужбина са подали заявление за гласуване до ЦИК. Вчера изтече срока за това. Според обработените от glasuvam.org данни на ЦИК, събраните заявления са преминали броя на подадените на предишните парламентарни избори още преди две седмици.

Събрани са достатъчно заявления за 427 секции извън дипломатическите ни представителства. Под 8% от заявленията са дошли от места, където няма достатъчно събрани за образуване на секция.

За откриване на избирателна секция в едно населено място, това трябва да бъде поискано от 60 български граждани. Автоматично се разкриват секции в места в които България има дипломатически представителства. Голямата част от държавите не позволяват откриването на секции без изрично разрешение.

Вчера Германия разреши откриването на 62 секции в страната. Големият въпрос остава кои 52 от 87-те места за които има събрани заявления във Великобритания ще останат без секции. В държави извън ЕС могат да бъдат откривани не повече от 35 секции. В Турция, заради която беше въведено ограничението има събрани заявления за 42 секции от 20 890 заявления. Великобритания е на второ място по брой заявления - 16359.

Според сроковете на ЦИК днес ръководителите на дипломатически представителства. ЦИК трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната до 13 март. Секциите трябва да бъдат открит до 14 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови