Радев ще създава Съвет за икономическо развитие

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2016 в 08:54 3340 8

„Трябва да разрушим монополите, защото те пресират малкия и среден бизнес и да създадем предвидима среда за развитие”.

Това заяви кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев на среща с представители на микро, малкия и средния бизнес. Той каза, че за страната ни е изключително важно да има производство и перспективи за развитие.

„Моят основен приоритет е сигурността, а без икономика и развитие на бизнеса няма сигурност. Гръбнакът на нашето общество са микро малките и средните предприятия - 1,5 милиона българи се прехранват от тях”, обясни кандидат-президентът.

Ген. Радев подчерта, че основен проблем пред тези предприятия в липсата на достъп до обществени поръчки, които отиват само при големите фирми и липсата на достъп до кредитиране. Той допълни, че има проблем и с лоялната конкуренция - статистиката показва, че първите 100 фирми почти удвояват печалбата си за последната година, което е изключително тревожно. „Малкият и средният бизнес се натиква все повече в ъгъла. Ако тази тенденция продължава, това означава да генерираме безработица, социално изключване за много хора, липса на конкуренция. Така не може да продължава”, категоричен бе той.

Ген. Радев посочи като друг основен проблем на бранша големият административен натиск и регулации. „Големите фирми имат ресурс да отговорят на все по-големите изисквания, но малките предприятия няма как да го направят. Примката все повече се затяга и малките предприятия се задушават, а именно те трябва да се стимулират”, каза още той.

Кандидатът на БСП пое ангажимент като президент да създаде Съвет за икономическо развитие. Той обясни, че този съвет ще действа постоянно и ще бъде отворен за представители на микро, малки и средни предприятия, които са предприемачи в България, инвестират и създават работни места.

„Съветът ще генерира идеи как да се развива бизнесът, как да просперира и как тези идеи да бъдат представени по най-добрия начин”, обясни генералът и подчерта, че международните контакти на президента са особено важни.

По думите му те трябва да бъдат винаги насочени така, че да се създават нови перспективи за бизнеса, условия за инвестиции, за международни контакти, програми за устойчиво развитие. Според него в момента институциите, които трябва да бъдат най-заинтересовани от развитието на българския бизнес и привличането на чуждестранни инвестиции у нас, са пасивни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

8

SC

21.10 2016 в 11:19

Т.е. ще създаде меки работни места за партийни баджанаци.

13409

5

мнение от IP

21.10 2016 в 10:20

Мина Радев през бедните - обеща им социална политика, каквото и да значи това през президетнтската институция.
Мина после Радев през дребния и среден бизнес - обеща им икономически съвет, каквото и да значи това през президетнтската институция.
Ние тази програма я знаем - тя е универсална за всякакви избори и това и е поредното преиздаване. И Орешарски я използва. Там се наблегна и на тютюнопушенето, което убивало бизнеса. Защото Корнелия пуши. Радев май не -той ще наблегне на армията. И така до края на света...