Промените в Изборния кодекс ще ни струват 250 хил. лева

Николаос Цитиридис 27 октомври 2016 в 15:04 3790 2

Снимка БГНЕС

Ивилина Алексиева, Александър Андреев и Камелия Нейкова/ЦИК

Около 250 хил. лева ще струват направените в последния момент промени в Изборния кодекс. Това съобщи на брифинг председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева днес. 

Сумата ще се даде на компанията, която отговаря за пресмятането на резултатите от изборите, за да промени алгоритъма на изчисляване, който бе кърпен спешно през последната седмица от депутатите в Народното събрание.

От ЦИК изразиха загрижеността си за това, че промени в изборния закон се правят няколко дни преди самите избори, но увериха журналисти, че са в готовност и според правомощията си ще се справят с предизвикателството.

Също така заради промените в ИК в частта си за секциите в Европейския съюз, във Великобритания ще бъдат разкрити допълнително 16 секции над вече ясните 35. В Германия ситуацията ще остане същата - 6 секции, но там "виновник" за малкия брой изборни стаи не е българският закон, а германските власти, които въведоха това ограничение.

Ивилина Алексиева подчерта, че предстоящият вот ще бъде "най-демократичният избор" и си пожела спокоен изборен процес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9402

2

данван

20.02 2017 в 13:56

Скъпо, ама доходно, ако ме разбирате ;)

11827

1

Victor Dachev

27.10 2016 в 17:03

Скъпичко пороменяне на стойностите на 5 промелниви (разбота за около 2 часа с тестването), ако софта първоначално е бил нормално добре написан.
Ако не е... гответе се за нови избори.