Последни промени за изборите: Една урна за гласуване, 35 секции за страните извън ЕС

Антония Чорева 25 октомври 2016 в 16:46 4047 0

Депутатите от правната комисия в парламента направиха последни прекроявания в Изборния кодекс, а до изборите остават 12 дни.

Последните промени, които депутатите приеха и които ще ни засягат на изборите на 6 ноември са следните:

1. Депутатите се отметнаха от решението си преди седмица в секциите за гласуване на избори в чужбина да има повече от една урна, тъй като това било предпоставка за хаос и нарушения на изборния процес и гласуваха това да отпадне. Така във всяка секция ще има само по една урна за гласуване. Отпадането на този текст бе подкрепено от народните представители на ГЕРБ, въпреки че са негови вносители.

2. Отпада ограничението секциите за гласуване в чужбина да са 35, но само за страните, които са членки на Европейския съюз. Принципно това е насочено към гласуващите в Турция, с което се цели да се спрат нарушенията там и извозването с автобуси до урните, но с ограничението от 35 секции, които депутатите решиха да останат за страните, които не са членки на Европейския съюз, броят на секциите ще е не повече от 35 и в Америка, Канада, Македония, Украйна, Норвегия, Швейцария, а след излизането на Англия от Общността – това ограничение ще важи и за нея.

3. Спорното квадратче „Не подкрепям никого“ в бюлетината остава. Единствената промяна за него е, че то ще се брои като действителен глас при сегашните избори – президентските, както и при местните. Опцията на протестния вот обаче няма да се смята в преброяването на гласовете на парламентарни и тези за общинските съвети и евродепутати. С това решение се удовлетворява искането на Реформаторския блок гласовете от квадратчето "Не подкрепям никого" да не вдигат изкуствено 4-процентната бариера за влизане на партии в Народното събрание и по този начин да се засягат малките партии.

Очаква се промените да бъдат одобрени утре от парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови