Продължаваме промяната: Целта е постигната, ще управляваме без ГЕРБ и ДПС (обновена)

Йорданка Веселинова 14 ноември 2021 в 21:53 16038 0

Целта от 121 депутати на промяната е постигната! Ще управляваме без ГЕРБ и ДПС, заяви на брифинг Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

Той коментира, че ще бъдат много диалогични, защото е необходимо да бъде излъчено правителство.

Петков отклони хипотезата за обща парламентарна група с "Демократична България", защото ПП вече са най-голямата политическа сила в НС.

"Българските избиратели свършиха своята работа, сега е време ние да свършим нашата", беше категоричен Асен Василев.

Лидерите на "Продължаваме промяната" не коментираха възможността за коалиране с "Възраждане", които според екзит пола влизат в парламента. "Възраждане" обаче заявиха, че ще водят разговори с всички депутати в НС, стига да не са от ГЕРБ и ДПС.

На въпрос дали ще бъде предложен пост на Мая Манолова или дали ще продължат да работят с нея под друга форма Василев и Петков отговориха, че е рано и тепърва ще започнат разговорите, но те ще се водят на базата на предложени политики.

Двамата коментираха и съставянето на правителство - условията за коалиционно управление ще са две - спиране на корупцията и съдебна реформа.

Относно постовете в Министерския съвет те заявиха, че ще се водят разговори, но в "Продължаваме промяната" имало много подготвени кадри.

По-късно в ефира на бТВ лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че ще участват в коалиционно правителство, без да очакват подкрепа от ДПС.

"Да гласуват, както искат", заяви той.

Петков отново заяви, че той ще е предложението на "Продължаваме промяната за премиер", но крайното решение ще се вземе след разговори с другите партии.

"Признавам, направих грешка", заяви той по повод наложената му по-рано днес глоба от ЦИК за предизборна агитация. Петков обаче беше категоричен, че е направил всичко, което зависи от него, за да се откаже от канадското си гражданство. Той не коментира последвалото решение на КС, че указът за назначаването му като министър на икономиката му е противоконституционен.

Пред НОВА ТВ Асен Василев заяви, че партията му предлага Петков за министър-председател, а той ще е предложението за финансов министър, а всички останали постове ще се обсъждат с другите парламентарни групи, като изборът ще се базира само на компетенции.

"Този филм сме го гледали при Тройната коалиция", така Василев отговори на въпрос дали министерствата ще се разпределят между коалиционните партньори.

В интервю за БНТ Кирил Петков съобщи, че първо ще поканят ДБ и БСП за преговори за кабинет. За Възраждане ще зависи от това ще влязат ли, или не, защото резултатът им към момента е на ръба. 

Той заяви още, че очаква още няколко процента преднина пред ГЕРБ след като пристигнат резултатите от вота от чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !