Партийните лидери отново губят по родните си места

Йорданка Веселинова 12 юли 2021 в 19:35 2446 0

Снимка архив

Както на предишните избори, така и сега, партийните лидери не срещат подкрепа по родните си места. Резултатите в с. Крушовица, с. Тодорово, с. Пчеларово и Кюстендил, откъдето са Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Ахмед Доган и Мая Манолова, са почти идентични с резултатите от предишните парламентарни избори.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е родом от северозападното село Крушовица. В селото на тези избори имаше три секции - с една повече от изборите през пролетта. В две от тях печели "Има такъв народ", а в останалата БСП - с 16 гласа от общо 22 гласували. 

Любопитен елемент от политическия пейзаж е че въпреки присъствието на Нинова на върха на Столетницата, партията на Слави Трифонов получава най-много подкрепа в селото с общо 151 гласа, следвана от БСП със 124 гласа, изпреваарвайки с малко ГЕРБ, които получават 111 гласа. 

За сравнение на парламентарните избори на четвърти април - в едната секция БСП спечели с малко, а във втората победител беше ГЕРБ. Сумарните данни от двете секции показаха, че БСП води със скромните 11 гласа пред ГЕРБ - левицата събира общо 173 гласа, а ГЕРБ - 162. "Има такъв народ" на Слави Трифонов също се радваше на завидна подкрепа на 4 април - тогава партията събра общо 99 гласа.

Родът на Слави Трифонов е от плевенското с. Тодорово. В Учиндол (както се казва селото до 1950 г.) Трифонов отново не успя да регистрира победа. Първото място в селото печелят "Българските патриоти" със 76 гласа, а второто място си поделят ГЕРБ и "Има такъв народ" с по 34 гласа. 

Политическите нагласи в селото не са се променили от изборите през пролетта - в Тодорово "Има такъв народ" изгуби от ВМРО и ГЕРБ. В единствената секция в селото от общо 197 гласували ВМРО получи 54 гласа, ГЕРБ - 51, докато за партията на Слави гласуваха само 22 души.

В село Пчеларово, родното място на Ахмед Доган, водеща политическа сила е БСП - с 41 гласа. "Има такъв народ" получава 29, а ГЕРБ - само 6.

На предишните избори в селото отново БСП беше победител с общо 62 гласа, второто място си разделиха ГЕРБ и "Има такъв народ" с по 19 гласа, а ДПС имаше подкрепата само на 10 души.

Мая Манолова - съпредседател на коалиция "Изправи се! Мутри вън!", също губи в родния си Кюстендил. Общо в областта тя е спечелила 2927 гласа, което е по-малко от резултата на коалицията от четвърти април. Водещата политическа сила е ГЕРБ с 14 164, следвани от "Има такъв народ" с 10 819, БСП с 8 019 и "Демократична България" с 3 042. Така "Изправи се! Мутри вън" се нарежда на пето място в областта.

През пролетта Манолова също не успя да спечели подкрепата в област Кюстендил - тогава тя взе само на 3409 гласа. Първа политическа сила беше ГЕРБ, следвана от БСП и "Има такъв народ", които получиха съответно по 17 693, 10 849 и 9742 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews